Egészség hírek

Újabb fejlesztések az Onkológiai Intézetben

ÚJABB FEJLESZTÉSEK AZ ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZETBEN

AZ ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZETBEN JÓ ÜTEMBEN HALAD AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁGI FEJLESZTÉSEK MÁSODIK SZAKASZÁNAK MEGVALÓSÍTÁSA.

Az intézmények energiabiztonságának megteremtéséhez nyújtott segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, amelynek keretében megjelent pályázati konstrukció első szakaszában az Országos Onkológiai Intézet öt épületének külső hőszigetelésére, nyílászáró-cseréjére, valamint az épületek automatizált épületfelügyeleti rendszerének kiépítésére került sor.A KEHOP-5.2.4/15-2016-00002 azonosító számú, projekt közvetlen folytatása az első szakaszban megvalósult beruházásnak, aminek elkészültével az Intézet már meg tud felelni a legkorszerűbb energiafelhasználási követelményeknek is.

A fejlesztés második szakaszában

  • Három további épület (4, 7-22, 19 számú) hőszigetelése, nyílászáróinak-, és fűtőtest szelepeinek cseréje valósul meg;
  • Megújulnak a 7-22 épület légtechnikai eszközei, az energiatakarékos működésen kívül, a kísérleti farmakológiai és a toxikológiai részlegek speciális követelményeinek megfelelően;
  • A fejlesztés mindkét szakaszát érintő épületek közül, azok tájolása, természetes árnyékolása miatt, nem mindegyik alkalmas gazdaságos megújuló energia termelésére, így csak a műszakilag optimális hatékonyságú tetőkre kerülnek telepítésre napelemek.
  • Energia menedzsment rendszer (frekvenciaváltók, hő- és villamos energia fogyasztásmérők/szabályzók) teszi teljessé az Intézet energia-hatékony működtetését.

A komplex energetikai optimalizálás hatékonyságához mértékadóan hozzájárul az Országos Onkológiai Intézet elöregedett sugárterápiás gépparkjának felújítása.A felsorolt fejlesztésekből teljesen elkészült a napelemes rendszer, amelynek üzemi próbái jelenleg folynak.Már több mint 50%-os készültségű a légtechnikai rendszerek szerelése.A legnagyobb munkafázis az ablakcsere és a hőszigetelés, mintegy 30 %-ban valósult már meg.

A sugárterápiás géppark cseréje, a kapcsolódó bunker építésével párhuzamosan márciusban kezdődik.

A sugárterápiás géppark használatba vétele után, a projekt, az energiamenedzsment rendszer üzembeállításával válik teljessé.

A betegellátás zavartalanságának biztosítása érdekében, projekt vezetése kiemelt figyelmet fordít a szerteágazó, egy időben folyó beruházási, valamint az Intézet alaptevékenységét jelentő gyógyító munka összehangolására.

Az Országos Onkológiai Intézet a fejlesztés megvalósításával – összhangban a hazai és EU stratégiával – növelni kívánja az energia- és erőforrás hatékonyságát, egyben a környezetbarát megújuló, energiaforrást hasznosító rendszerek telepítésével csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.