Egészséges csábítás: tavaszi zöld smoothie-k az ízek szerelmeseinek

Végre roskadoznak a boltok és piacok pultjai a finomabbnál finomabb zöldségektől és gyümölcsöktől, érdemes hát kihasználni, hogy szinte korlátlanul fogyaszthatjuk a természet ajándékait. Egészítsd ki reggelidet, és indítsd a napot egy ínycsiklandó smoothie-val! Az ötcsillagos Spirit Hotel dietetikusának receptjeivel egész biztosan jól indul a nap.
Spirit Hotel - Egészséges csábítás: tavaszi zöld smoothie-k az ízek szerelmeseinek!

Egészséges csábítás: tavaszi zöld smoothie-k az ízek szerelmeseinek

Végre roskadoznak a boltok és piacok pultjai a finomabbnál finomabb zöldségektől és gyümölcsöktől, érdemes hát kihasználni, hogy szinte korlátlanul fogyaszthatjuk a természet ajándékait. Egészítsd ki reggelidet, és indítsd a napot egy ínycsiklandó smoothie-val! Az ötcsillagos Spirit Hotel dietetikusának receptjeivel egész biztosan jól indul a nap.

A napi ötszöri zöldség és gyümölcsfogyasztás támogatja immunrendszerünket, és köztudottan csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a kettes típusú diabétesz kialakulását. Jól ismerjük előnyeit, mégis kevesen illesztjük napirendünkbe a kellő mennyiség elfogyasztását. Szombathelyi Daniella, a Spirit Hotel dietetikusa szerint egy kis kreativitással a kis étkezéseket akár le is cserélhetjük egészség- és testsúly-kímélő vitaminbombákra. Egy turmixgéppel és néhány jól megválasztott alapanyaggal például percek alatt tartalmas smoothie-t készíthetünk, amely rostokban és vitaminokban gazdag, ráadásul ízvilága a végtelenségig variálható.

1. Kiwi-banán-spenót-kókusztej smoothie

Ha kezdő vagy a zöldturmixok terepén, akkor érdemes egy olyan smoothie-val kezdeni, amelynek ízében a gyümölcsök dominálnak. Ilyen lehet például a frissítő kiwi-banán páros, ami egy kis zsenge tavaszi spenóttal megbolondítva egész napra felturbózza szervezetedet. A banán vitaminokban, káliumban, magnéziumban gazdag, energiadús gyümölcs, amely a nap bármely szakában feltölt energiával, a kivi pedig magas C-vitamin tartalmával járul hozzá egészségünkhöz. A kókusztej amellett, hogy selymes, egzotikus utóízt kölcsönöz italunknak, óvja bőrünk és ereink rugalmasságát, fokozza csontjaink és immunrendszerünk erősségét, és segít elérni az ideális testsúlyt a bikini szezonra.

Elkészítés: szeletelj fel 1 db kivit és 1 db banánt, majd turmixold össze ½ marék bébispenóttal, 2,5 dl kókusztejjel, és néhány jégkockával.

2. Körte-spenót-zöld tea smootie

De ha már smoothie, akkor bátran nyúljunk a zöldségekhez, akár egymással, akár gyümölcsökkel kombináljuk őket, finom és egészséges italokat kaphatunk. A leveles zöldségek közül a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta és kelkáposzta a sláger smoothie körökben, de nyugodtan használhatjuk a retek vagy sárgarépa levelét is. A zöld levelek nagy előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, viszont rendkívül jó lúgosító hatással bírnak, így segítségünkre lehetnek tavaszi diétánk során is. A zöld smoothie-t hígíthatjuk vízzel, vagy akár zöld teával is, amely szintén segíthet a fogyásban, a koleszterinszint csökkentésében, védi az ereket, és koffeintartalmának köszönhetően enyhén élénkít is.

Elkészítés: szeletelj fel 1 db körtét, adj hozzá 1 marék bébispenótot és turmixold össze 2 dl zöld teával.

3. Kelkáposzta-pisztácia smoothie

Az elkészíthető smoothie-knak csak a képzeletünk szabhat határt. Vessük el a kelkáposztával kapcsolatos előítéleteinket, és próbáljuk ki smoothie formájában ezt a vitamindús, gyulladáscsökkentő, kalciumban, magnéziumban és vasban gazdag zöldséget is. Párosíthatjuk pisztáciával, amely magas omega-3 és omega-6 zsírsav-tartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van szívünkre, érfalainkra és koleszterinszintünkre. Egy marék pisztácia elfogyasztásával fedezhetjük egész napi B és E-vitamin, valamint folsav szükségleteinket.

Elkészítés: szeletelj fel 3 db kelkáposztalevelet, 1/2 banánt, 1 teáskanálnyi gyömbért, turmixold össze egy fél marék pisztáciával, 2 dl vízzel vagy tejjel és néhány jégkockával, adj hozzá 3 evőkanál mézet és egy csipet sót.

Kapcsolódó cikkek

Valóban nem szabad kávézni késő délután?

Ötórai tea, „hatórai” kávé?

Sokan vallják, hogy késő délután már nem szabad kávézni, mert nem bírunk elaludni. Egy svájci-német tanulmány ennek járt utána, van-e tudományos alapja.

A sültkrumpli eredete

A sültkrumpli eredete

A belgák sok halat kifogtak a Maas folyóból.