Trstenik, a legjobb horvát borok hazája

A félsziget déli oldalán a Pelješac a déli Dalmácia egyik legszebb tájképét nyújtja.
Trstenik - Horvátország

A félsziget déli oldalán a Pelješac a déli Dalmácia egyik legszebb tájképét nyújtja. A Zuljana nevű mély öbölben fekszik a szépséges Trstenik falu, amely a híres Peljesac borok, a „Dingac” és a „Postup” legnagyobb exportőrévé vált az idők folyamán. Ezek a borok a "Plavac Mali" szőlőfajtából készülnek. A „Postup” és a „Dingac” pedig az egyedülálló helyi szőlőültetvények neve, amelyek a „Plavac Mali” fajta legjobb borát adják.

Kézműves borok szülőhelye

A Trsteniket körülvevő szőlőhegyek arról híresek, hogy olyan meredekek, hogy nem teszik lehetővé az állati erővel, vagy géppel történő művelést, így a teljes munkát a mai napig manuálisan hajtják végre. De a meredek terep adja a borvidék különlegességét is: a nap sokkal többet süti a tőkéket, ez az egyik legfontosabb feltétele az extra minőségű szőlő termesztésének. A kék tenger és a magas hegyek felett a tükröződés tovább növeli a napfény mennyiségét, és biztosítja a legmagasabb minőségű szőlőt. Mindemellett a hegyek homokos talaja, és a kis mennyiségű eső is tökéletes a szőlőtermesztéshez. Így nem véletlen, hogy Trstenik Horvátországa legjobb borvidéke.

Az amerikai rokon

Trstenik területén a Pijavicino, a Potomje és a Podobuce a három legjelentősebb borvidék. A borok tökéletességéhez nagyban hozzájárult a félszigeten született Mike Grgic, aki felfedezte, hogy az itt honos „Plavac Mali” szőlőfajta a híres, Kaliforniában termesztett Zinfandel fajtával azonosságot mutat. Hosszadalmas tökéletesítés után, 1973-ban, a világ legjobb Chardonnay-ját készítette, és először taszította le ezzel a trónról a francia borászokat. Mike Grgic kemény munkájának megkoronázásaként néhány évvel ezelőtt egy DNS-kutatással bizonyították, hogy a „Plavac Mali” valóban a „Zinfandel” genetikai szülője.

Fedezze fel ezt az egyedülálló borvidéket, és tapasztalja meg az ember és a természet egységét. Látogasson el számos borospincébe és családi gazdasághoz Trstenik környékén, ahol megkóstolhatja ezt a különleges bort, és számos más gasztronómiai különlegességet is, ebben az egyedülálló, gyönyörű régióban. Magát az utat pedig ezen horvátországi autópálya díjkalkulátorral érdemes megtervezni.

Trstenik szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Magyar kastélyok

Magyar kastélyok, melyeket érdemes megcsodálni

Hazánkban rengeteg szépséges kastély található, amelyeket érdemes megnézni.

Heves megye csodái - Heves megye és Eger látnivalói

Heves megye féltve őrzött kincsei

Egerben és Heves-megyében nagyon sok szép látnivaló akad.