Fog- és szájápolás natúrszerekkel

A fogak fehérítése, a száj fertőtlenítése avagy az ajkak ápolása már évezredekkel ezelőtt is természetes alapanyagokkal történt, ezeket a natúr összetevőket pedig napjainkban is kiaknázhatjuk, ha vakítóan fehér, egészséges fogakra vágyunk.
Fog- és szájápolás natúrszerekkel

Szájápolás natúrszerekkel – fogaktól az ajkakig

A szájat gyakran nevezik a test kapujának, hiszen a káros anyagok itt jutnak ne a legkönnyebben a szervezetbe. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit használunk a fogak, a szájüreg vagy éppen az ajkak tisztítására és ápolására. Szerencsére ma már a natúrkozmetikumok között is minden szükséges készítményt megtalálunk az ajakbalzsamoktól a fogkrémekig, illetve szájvizekig.

A szájápolás igénye már az ókorban is felmerült, és talán nem is meglepő módon gyakran használtak olyan anyagokat, melyek ma bioaktív összetevőként a natúrkozmetikumokban is megtalálhatóak. Bár kezdetben a szájápolásnak az elsődleges célja a kellemetlen lehelet megakadályozása volt, hamar rájöttek, hogy bizonyos anyagok a fogak élettartamát is megnövelik, sőt a lepedéktől érdes fog okozta rossz érzés ellen is hatékonyak. A kezdeti időszakokban a fogkrémek és a szájvizek nem is különültek el egymástól, az illatos levelek rágcsálása, majd később oldataik öblögetése egyszerre fedte el a kellemetlen szagokat, és jobb esetben fertőtlenített is. A későbbiekben ez utóbbi került előtérbe az öblögetés kapcsán, így feltűnt a szerek között az ecet és a fehérbor is. Az illatok elűzésére maradtak a levelek, melyeket lezúzva és kovafölddel gombócba gyúrva már akár primitív fogkrémekként is értékelhetünk. Ezeket később paszta formájában az ujjuk segítségével kenték a fogakra, mielőtt botokat és később keféket nem kezdtek használni. Innen még hosszú út vezetett a mai elektromos fogkefékig, melyeket eredetileg olyan emberek számára fejlesztettek ki, akiknek nem volt elég kézügyessége az alapos fogmosáshoz.

A fenti természetes alapanyagoknak egy része a mai natúrkozmetikumokban is visszaköszön, hiszen a Dr. Organic szájápoló termékei is tartalmaznak egyet vagy többet közülük. A cél sem változott: a fogakon és a szájban megtelepedett baktériumok és vírusok elpusztítása, valamint a fogakon képződő lepedék eltávolítása, mielőtt megszilárdulva fogkővé alakulna. A Dr. Organic termékpalettájában minden megtalálható, ami ezeket a célokat képes megvalósítani, hiszen háromféle fogkrém és kétféle szájvíz is kapható az ismert márkából. A bioaktív Aloe verás, gránátalmás és teafaolajos fogkrémek közös jellemzője, hogy – egyéb hatóanyagok mellett – kovaföldet és mentolt is tartalmaznak, melyből előbbi a lepedék eltávolításáért és a fogak fehérítéséért, míg utóbbi a természetes, frissítő ízért felel.

Ha a fogmosással végeztünk, akkor a következő feladat a szájüreg, fogkefével elérhetetlen részeinek tisztítása és fertőtlenítése, melyre a Dr. Organic bioaktív Aloe verás, illetve a teafaolajjal készült szájvíz kínál megoldást. Az Aloe vera a nyugtató hatásért, a teafaolaj és a grapefruitmag-kivonat a fertőtlenítésért felel, míg az árnika az íny védelmét szolgálja, az izlandi zuzmó pedig fehéríti a fogakat.

A bőr semleges PH értékű Aloe vera a cég ajakbalzsamaiban is fő összetevőként szerepel, hiszen tápláló, nyugtató és hidratáló hatása csodát tesz a megviselt ajkakkal. Márpedig a száj ápolásának fontos lépése az ajkakról való gondoskodás is. A Dr. Organic Aloe verás termékcsaládjában az alap ajakbalzsam mellett találunk borsmentát, édesgyökeret és cseresznyét tartalmazó balzsamokat is. Ugyanakkor választhatunk olyan készítményeket is, melyek alapja gránátalma, marokkói argánolaj, szűz kókuszolaj, olívaolaj, E-vitamin vagy éppen manuka méz. Mindegyik csodákra képes az ajkakkal, így a száj ápolása kívül-belül megvalósítható natúrkészítményekkel.

Kapcsolódó cikkek

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hidelmeknek!

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hiedelmeknek!

Gyerekkorunk óta hallgatjuk őket, pedig nincsen sok valóságalapjuk.

Természetes módszerek, amik befolyásolják a menstruáció kezdetét

Természetes módszerek, amik befolyásolják a menstruáció kezdetét

Még a menstruációt is befolyásolhatjuk. Mutatjuk hogyan.

Mennyire egészséges valójában a tea?

Mennyire egészséges valójában a tea?

Főleg a zöld teának jó a híre, nem is alaptalanul.