Mire kell ügyelnünk, amikor használt laptopot vásárolunk?

Egyre népszerűbb ugyan, de még mindig rejt magában némi visszatartó erőt, amikor egy termék neve előtt ott szerepel a használt szócska.
Mire kell ügyelnünk, amikor használt laptopot vásárolunk?

Különösen igaz ez az olyan termékekre, amiknél szeretnénk minél jobb minőséget kapni a pénzünkért. Egy nagyobb értékű elektronikai eszköz nem összehasonlító egy turkálós ruhával, hiszen az elromlott cipzárt könnyű cserélni, de egy televíziót kevesen visznek haza képhibásan. És mi van akkor, ha ennél egy jóval bonyolultabb szerkezet, a laptop a választott eszköz?

Néhány szempont észben tartásával viszont megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, jó vásárt csinálva, hiszen sok esetben nagyon is megéri a használt laptop vásárlása, csak kellő odafigyeléssel kell azt kiválasztani. Röviden összefoglalva: a kiválasztott termék állapota – külső és belső – , az esetleges garancia, illetve az ár/érték arány.

Mivel számoljunk a fizikai állapot mellett?

Az első, amit meglátunk egy hirdetésben, sokszor a termék fotója. Árulkodó, hogy ez az eladásra szánt darabról készült, vagy csak egy stock fotó. Fontos lehet, bár nem ez a meghatározó a későbbiek szempontjából, hogy a laptop honnan származik, magányszemélytől, külföldről vagy egy cétől. Nem árt tudni továbbá azt sem, hogy milyen állapotban van a laptop akkumulátora, valóban bír-e annyit, amennyit állítanak róla. Éppen így a fentiek példájából kiindulva érdemes a kijelzőre is figyelmet fordítani, hogy pixelhibás, foltos-e esetleg. Ugyanígy az igényeikhez, azaz a mobilitás szempontjából válasszunk kijelző méretet, több mozgáshoz 14” és az alattit. Végül pedig, ha olyan feladatra keresünk laptopot, ahol különösen fontos a teljesítmény, ne feledkezzünk meg az ellenőrzéséről, amihez a benchmark mellett internetes teszteket is találunk.


Alapvető ellenőrzés

Az előbbiek mellett persze vannak olyan alapvető részletek, amiket nem szabad kifelejteni a vásárláskor. Mindenképpen ellenőrizzük a töltőt, ne feledkezzünk meg az egyéb csatlakozókról sem, amilyen az USB. Teszteljük a hangszórókat a YouTube segítségével, ellenőrizzük továbbá a webkamerát, de nagyon lényeges, hogy a BIOS-ról se feledkezzünk meg. Ha a szükséges ellenőrzéshez történő bekapcsoláshoz a gép furcsa hangokat ad ki, nyugodtan gyanút foghatunk, hiszen a ventilátor könnyen poros, illetve akár kopott is lehet ebben az esetben.

A laptop fizikai állapota is árulkodó, hiszen az a gyári matricák kopása, a billentyűk állapota – amiket szintén teszteljünk, illetve az egyéb sérülések is sokat mondanak. A kijelzőre fordítsunk nagy hangsúlyt, de ellenőrizzük a gumitalpakat, csavarokat is. Az sem elhanyagolható, hogy a termék garanciális-e, hiszen ezzel némileg nyugodtabban vágunk bele a vásárlásba.Kapcsolódó cikkek

Így nyomta David Guetta a Széchenyi fürdőben - MTV EMA 2020

Így nyomta David Guetta a Széchenyi fürdőben (videó!)

Nézők nélkül, de gyönyörű felvételek készültek.

A Netflix-függőség következményei

Így néznek majd ki a netflixezők

A pandémia kitörése óta sokat netflixezel? Akkor ezt feltétlen olvasd el!

Amazon Prime Day 2022

Sikeres volt idén is az Amazon Prime Day

A cikkben az Amazon Prime Day-ről lesz szó.