Honnan ered a Black Friday? Íme a titok!

Black Friday, azaz a Fekete Péntek nevű nap, amit már Magyarországon is megtartanak a kereskedők. Az ünnep napján (és az utána következő napokban is) elképesztő akciók várják az üzletekben vásárlókat. De miért pont egy színről kapta a nevét az akcióvadászok kedvenc ünnepe? Olvass tovább, és megtudod!
Honnan ered a Black Friday, és miről kapta a nevét? - Black Friday 2023 - Black Friday 2024

A Black Friday több mint hatvan éve találták ki az Amerikai Egyesült Államokban. A Háladás ünnepét minden év november hónap negyedik csütörtökén tartják, az ezt követő nap pedig a Fekete Péntek, azaz a Black Friday. Bár a Black Friday nem hivatalos ünnepnap, mint a Hálaadás Amerikában, mégis az elmúlt évek alatt igazi ünneppé nőtte ki magát, amiben a kiskereskedők, a nagykereskedők, és az online áruházak, és különböző szolgáltatók is részt vesznek.

Az Egyesült Államokban 1932 óta számít a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetének a Fekete Péntek, amikor is hosszú nyitvatartással és akciókkal várják a látogatókat a boltok. A régi hagyományt már nem csak a boltok, és üzeletek lépik meg, hanem az online webáruházak. Sőt! A Black Friday-t a Cyber Monday, azaz egy Cyber Hétfő követi, ahol az online boltok szintén akciós termékekkel várják a látogatókat.

A Fekete Péntek elnevezés az 1960-as évekre nyúlik vissza. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. A fekete jelző arra utal, hogy a boltok kézzel írott könyvelésében ezzel a színnel jelölték a nyereséget, míg pirossal a hiányt. Az üzletek a Hálaadás utáni akciók miatt rendszerint nyereséggel, tehát fekete jelzéssel kezdték meg a karácsonyi szezont, így ez a szín rajta maradt ezen az ünnepen. A kiskereskedőknek kulcsfontosságú volt anno, hogy ezt a szezont karácsonyig végig fekete színnel zárják, hiszen ekkor bonyolítják le az éves forgalmuk 40%-át. Ez azóta sem változott, a Fekete Péntek és az utána követő időszak fontosak az online és az offline boltok világában is.

Sajnos a "Fekete" jelzőnek van egy negatív története is. Az Egyesült Államokban a 2008-as Black Friday alkalmával New Yorkban egy eladót agyontaposta a Wal-Mart áruház előtt várakozók, amikor kinyitották reggel az üzletet. A befelé nyomuló irányíthatatlan tömeg agyonnyomta az ajtóban tartózkodó eladót.

Szerencsére ezt az egy esetet eltekintve az év legakciósabb napján azóta sem történt ilyen incidens. Az online boltokban vásárlók kényelmesen, otthonukban vásárolhatnak be úgy, hogy ki sem kell lépniük a lakásból. Érdemes a Fekete Péntekre időzíteni a drága alkoholok vásárlását. Idén figyeld az iDrinks webáruházat, ahol biztos, hogy vár rád is egy-két kihagyhatatlan akció, amivel sokkal olcsóbban szerezheted be kedvenc prémium minőségű szeszes italodat. Közeleg a karácsony is, így már arra is megvásárolhatod a családtagok kedvenc whiskyjét, rumját, vagy éppen pálinkáját!

Te mit vásárolsz idén Fekete Pénteken?

Ajánlatkérés linképítés szolgáltatásra, cikk, link elhelyezésre: szezon@24-7digital.hu

Kapcsolódó cikkek

Honnan ered a Black Friday, és miről kapta a nevét? - Black Friday 2023 - Black Friday 2024

Honnan ered a Black Friday? Íme a titok!

Miért pont egy színről kapta a nevét?

A Netflix-függőség következményei

Így néznek majd ki a netflixezők

A pandémia kitörése óta sokat netflixezel? Akkor ezt feltétlen olvasd el!

Amazon Prime Day 2022

Sikeres volt idén is az Amazon Prime Day

A cikkben az Amazon Prime Day-ről lesz szó.