Beloiannisz - a görög község Magyarországon

Sokan még csak nem is sejtik, milyen rejtett kincsek vannak országunkban. Beloiannisz, a görög falu, Fejér-megyében található.
Beloiannisz, a görög község Magyarországon

Budapesttől mindössze egy órányi útra található az a kis község, ahol a hazájuktól távol került görög származású családok élik mindennapjaikat.

A II. világháború utáni polgárháború kényszerített számos görög embert országa elhagyására, így kerültek hozzánk az akkor még otthontalan görög családok. 1950-ben azonban megindult Magyarországon a görög falu építése, amely a jövőt jelentette ezeknek az embereknek. A falu készenlétekor több mint 400 lakást adtak át a hontalan családoknak.

A Beloiannisz nevet a falu Nikosz Beloianniszról, a kommunista mozgalom kiemelkedő alakjáról kapta.

Ma a község a görög szokásokon kívül a magyar ünnepeket és hagyományokat is tartja, hiszen a számos vegyes házasságnak köszönhetően, ma már félig magyar helységnek is nevezhetjük. Azonban aki igazi görög hangulatra, ételekre, barátságos emberekre és az ő hagyományaik megismerésére vágyik, az mindenképp látogasson el ide, hiszen a saját szokásaikat, nyelvüket és mentalitásukat szerencsére nem vesztették és nem hagyták el a görög földön született emberek.

A beloianniszi falunap minden évben augusztus 20-a környékén van, érdemes ekkor ellátogatni a településre.

Fotó: eletmod-hirek.hu

Kapcsolódó cikkek