Ártalmas lehet-e az egészségre az infrafűtés?

Most megadjuk a választ.
Ártalmas lehet-e az egészségre az infrafűtés?

Az elektroszmog kifejezés egyre inkább ismert és elterjedt fogalom. Ezzel kapcsolatban pedig felmerülhet a kérdés, hogy ha elektromos fűtést alkalmazunk, akkor kell-e tartanunk annak egészségkárosító hatásától? A rövid válasz az, hogy nem, nem kell. Ez egy teljesen biztonságos fűtési módszer. Alább pedig bővebben kifejtjük, hogy pontosan mi is az az elektroszmog, és miért nem kell tartanunk tőle, ha elektromos fűtési rendszereket használunk.

Mi is az az elektroszmog?

Az elektroszmog tulajdonképpen az elektromágneses sugárzást jelenti. A természetben is jelen van ez a sugárzás, a Föld mágnese tere, a világűrből érkező sugárzás mind-mind ide sorolható. Léteznek ezenkívül mesterségesen létrejött sugárzások is, az adótornyok, az elektromos vezeték hálózatok, és a műszaki cikkeink is mind bocsátanak ki magukból ilyen sugárzást. Ami fontos számunkra, hogy a sugárzás mértéke ne haladja meg az egészségügyi határértéket.

Milyen határértékeken belül elfogadható a sugárzás?

Magyarországon a lakosságra vonatkozó egészségügyi határértéket a 63/2004. (VII.26.) ESZCSM rendelet határozza meg. Ez alapján a következők az elfogadott értékek:

Elektromos erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 5.000 V/m

Mágneses erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 100 mikroTesla

Elektromágneses sugárzás GSM frekvencia 800MHz: 4.500.000 mikroWatt/négyzetméter

Elektromágneses sugárzás GSM frekvencia 1.800MHz: 9.000.000 mikroWatt/négyzetméter

Mekkora sugárzást bocsát ki magából az infrafűtés?

Egy beépítetlen, de bekapcsolt infra fűtőfólia (más néven fűtőfilm vagy fűtőszőnyeg) sugárzása 345 V/m volt a fólia felszínén. Ez még mindig csak a töredéke az 5.000 V/m határértéknek, és ez a teljesen fedetlen állapot, ahogy sosem találkozunk egy fűtőfóliával. A mérést újra elvégezve 20 cm távolságról, már nem is mérhető sugárzás. Tehát egy telepített, szigetelt, padlóburkolattal ellátott infra fűtőfilm sugárzása elenyésző, és egészen biztosan nem ártalmas az egészségre.

Hogyan védekezhetünk az elektroszmog ellen?

A mesterséges elektromos sugárzás ellen teljes mértékben csak úgy tudnánk védekezni, ha elköltöznénk egy lakatlan szigetre, vagy egy erdő közepére. Viszont azért a civilizált környezetben sem kell aggódnunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztálya folyamatosan méri a közterületeken a sugárzás mértékét. Kihelyezett, fixen telepített mérőállomásaik is vannak, hogy azok állandóan mérjék a sugárzás mértékét.

Ezenkívül mi magunk is odafigyelhetünk, hogy a saját háztartásunkban minél kisebb sugárzásnak legyünk kitéve. Telefonáljunk kihangosítóval, vagy headset alkalmazásával, a használaton kívüli elektromos berendezéseket, modemeket kapcsoljuk ki, és megfelelő távolságból nézzük a tévét.

Kapcsolódó cikkek

A fizikai egészség és a mentális jólét közötti kapcsolat

A fizikai egészség és a mentális jólét közötti kapcsolat

A fizikai egészség és a mentális jólét közötti kapcsolatot gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig a kettő valójában nagyon szorosan összefügg.

Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle

Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle

A visszérrel sajnos nagyon sokan küzdenek.

Mennyire egészséges valójában a tea?

Mennyire egészséges valójában a tea?

Főleg a zöld teának jó a híre, nem is alaptalanul.