Fél a prosztatavizsgálattól? Pedig nincs mitől!

A kórházak, klinikák és rendelőintézetek olyan helyek, melyeket szinte senki nem látogat örömmel.
Fél a prosztatavizsgálattól? Pedig nincs mitől!A kórházak, klinikák és rendelőintézetek olyan helyek, melyeket szinte senki nem látogat örömmel. És most nemcsak olyan műtétre vagy betegségre gondolunk, amelyek kórházi kezelést igényelnek, hanem egyszerű megelőző ellenőrzésre. Kiskorunk óta például a fogorvos idéz elő bennünk félelmet a fájdalomtól. Hasonló félelmet vált ki a nőknél az első nőgyógyászati látogatás, a férfiak első urológus látogatását pedig meg sem kell említeni. A férfiak hajlamosak ezt a látogatást határozatlan időre elhalasztani. Talán nem szükséges hangsúlyozni, hogy a megelőző vizsgálatok már a korai szakaszban kiszűrhetik a betegségeket, amikor még sokkal egyszerűbb és hatékonyabb kezelni őket. Ez a helyzet a prosztatavizsgálat esetében is. Ezzel a cikkel próbáljuk meg Önöket, kedves férfiak, meggyőzni arról, hogy a prosztata problémája nem lehet tabu, hogy nem kell szégyellni a prosztata problémáit, és hogy a prosztatavizsgálat végett igazán felesleges aggódni.

A prosztatarák félelmet vet fel

A férfiaknak különböző okaik vannak, amiért elhanyagolják testük intim részeinek kivizsgálását. Vannak, akik ezt szükségtelennek tartják, vagy azzal van problémájuk, hogy az orvos megérinti az intim testrészeiket, mások attól tartanak, hogy az orvos tényleg talál valamit és fájdalmas kivizsgálásokat kell abszolválniuk, vagy kellemetlen kezelésben kell részt venniük. Mindezen aggályok közös nevezővel rendelkezhetnek, ami a tudatosság hiánya, például a nőgyógyászati vizsgálatokhoz képest.

Talán a prosztatarák váltja ki a férfiakból a legnagyobb félelmet. Ugyanakkor a prosztatarák a legkevésbé gyakori prosztata betegség. Korai diagnózis esetén pedig hatékonyan kezelhető. A leggyakoribb prosztata betegség a prosztata megnagyobbodása, más néven benignus prosztata hiperplázia. A dülmirigy, azaz a prosztata ilyenkor a normálisnál gyorsabban nő. Ez a betegség az esetek többségében az öregedéssel járó hormonális változások, öröklés, vagy étkezési szokások következménye. Bár a megnagyobbodott prosztata nem életveszélyes, okozhat kellemetlen húgyúti betegségeket, például hólyagköveket, vesekárosodást, húgyúti fertőzést és hasonlókat.

Hogyan zajlik a prosztatavizsgálat?

A prosztatavizsgálat leggyakrabban végbélen keresztül történő ultrahangvizsgálattal történik, más néven rektális digitális vizsgálattal, továbbá vérvizsgálatokkal és biopsziát is végeznek.  A rektális digitális vizsgálat során az orvos kitapintja a prosztata méretét, alakját, és a prosztata konzisztenciáját. Vérvizsgálatokkal a vér PSA szintjét mérik (prosztataspecifikus antigén). Ha a PSA szint magasabb a kelleténél, az prosztata betegséget jelez – prosztata gyulladást, megnagyobbodott prosztatát vagy prosztatarákot. Biopsziával vett minta elemzésével ki lehet deríteni, hogy rákról van-e szó, ilyenkor ultrahang-szondát vezetnek be a végbélbe, és a prosztata egyes részein egy speciális tűvel vesznek mintát.

A rendszeres vizsgálatok kiküszöbölik a fájdalmas betegségek kockázatát

Szinte minden betegség esetében a megelőzés a legjobb megoldás. A megelőzés legfontosabb eleme a rendszeres megelőző vizsgálat. Sajnos urológushoz vagy más szakemberhez a férfiak már csak akkor járnak, mikor már egészségügyi gondok léptek fel. Ilyenek például a vizelési problémák, véres ondó, hátfájás, erekció problémák és hasonlók.

A fizikális és mentális egészség alapja az egészséges életmód. Sok mozgás, vitaminok és ásványi anyagok bevitele, dohányzásmentes élet, drogok elkerülése, mérsékelt alkoholfogyasztás – ez mind pozitívan befolyásolja a férfi nemi szervének egészségét. Különböző táplálékkiegészítők is pozitív hatással lehetnek a prosztatára. Például a népszerű Prostanax is támogatja a húgyutak és a prosztata optimális működését.

Külön fejezet a prosztata gondoskodásáról a prosztata stimulálása. A prosztata stimulásának leggyakoribb módja a rendszeres szex. A prosztatamasszázs is egy mód, azonban sok férfi és partnere retteg tőle. Ha a partnerek maguk mögött hagyják az elsődleges félelmet és aggodalmat, a prosztatamasszázs nemcsak a prosztata megfelelő működésének hatékony módja, hanem a szexuális élet minőségét is javítja. 

Kapcsolódó cikkek

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hidelmeknek!

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hiedelmeknek!

Gyerekkorunk óta hallgatjuk őket, pedig nincsen sok valóságalapjuk.

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől...

Természetes módszerek, amik befolyásolják a menstruáció kezdetét

Természetes módszerek, amik befolyásolják a menstruáció kezdetét

Még a menstruációt is befolyásolhatjuk. Mutatjuk hogyan.