Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől... Azt várjuk a szájhigiénai termékektől elsősorban, hogy friss leheletet biztosítsanak és megelőzzék a fog- és ínybetegségeket. Egy közelmúltban végzett kutatásból kiderült, hogy a szájvizek és szájöblítők többsége még ennek az alapvető kritériumnak is csak nehezen felel meg.
Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Gyakran szinonímaként használjuk a „szájvíz” és „szájöblítő” fogalmakat, ám a kettő különbözik!

A lélegzetfrissítő szájvíz biztosítja a friss leheletet, amely elfedi a rossz leheletet - de csak egy ideig. A lélegzetet frissítő szájvíz nem szünteti meg a rossz lehelet okát. Az ok többnyire az étel bakteriális bomlása.

A szájöblítők viszont a mindennapi fogápolás kiegészítéseként használhatók - főleg, ha a fogselyem nem elég a fogközi területekhez. A szájöblítő oldatok általában szuvasodást csökkentő fluoridot tartalmaznak, ami jelentősen megnehezíti az új lepedék képződését.

Húsz, szupermarketben és drogériában fellelhető terméket vizsgáltak. A szájvizek a fogkő és ínygyulladás elleni harcban igencsak alulmaradt. A hét vizsgált termék közül egy sem (!) tartalmazta a fentiekhez elegendő hatóanyagot. Még talán arra sem elég a bennük lévő a hatóanyag mennyisége, hogy a rossz leheletet megelőzze. Ahhoz, hogy a fogszuvasodást megelőzze több fluoridot kellene tartalmaznia, mint amennyit az EU kozmetikumokra vonatkozó szabályozása megenged, így ez kizárt.

A 7-ből 6 szájvíz a második legrosszabb minősítést kapott (nem megfelelő). Egy termék viszont „kiváló” eredménnyel végzett, mivel legalább nem tett üres ígéreteket.

A gyógyszertári szájvíz ezzel ellentétben viszont baktériumölő hatással rendelkezik, de az gyógyszertárban kapható, így a teszt vizsgált mintái közé nem kerülhetett be.

A szájöblítők már jobban szerepeltek a teszten. Nagy részük kiváló fluorid-tartalmukat illetően és jól megelőzik a fogszuvasodást is. A vizsgált 13 termékből kettő nem tartalmazott fluoridot, így azok rosszabb minősítést kaptak. Általában azért elmondható, hogy sokkal hasznosabbak, mint a szájvizek. Hatóanyagtartalmuk megfelelő, így elmondhatjuk, hogy a fogágybetegségeket megelőzik, szintén jó hatással vannak az ínygyulladás megelőzésére, valamint az azt kiváltó fogkő ellen is jó eséllyel indulnak, ráadásul kellemes leheletet biztosítanak – és már a közép-árkategóriás termékek is jól teljesítenek.

Természetesen a gondos fogmosást nem helyettesíti a legkiválóbb szájöblítő se, de kiegészítésként feltétlenül ajánlható. Főleg azoknak erősen ajánlott, akik hajlamosak a fogszuvasodásra, vagy épp nem szeretik – esetleg nehezükre esik használni - a fogselymet. Azoknak is fontos, akik fogszabályozót hordanak, mert onnan is képesek kiölni a károkozókat, ahova a fogkefe nem fér oda.

Gyerekeknek 6 éves kortól lehet szájöblítőt használni, azonban feltétel, hogy kitudja köpni a szájába vett folyadékot. Természetesen gyerekeknek, serdülőknek az alkoholmentes, cinksót nem tartalmazó termékeket kell adni.

Kapcsolódó cikkek

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Eláruljuk, szerintük miért éri meg jobban az utóbbi.

Dr. Ősapay György - mesterséges spermiumok!

Jönnek a mesterséges spermiumok

A cikkben bemutatjuk, hogy mik is azok a mesterséges spermiumok.