Téli zöldségeink
Ezek a legfontosabb téli zöldségfajták:
Az enyhén csípős, fűszeres ízű kelbimbó kedvezően hat az emésztésre és emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz. Emellett segít a hormonális egyensúly fenntartásában és erősíti az immunrendszert. Nem olyan régóta használjuk, viszonylag későn, a 19. század elején terjedt el Európában.
A robusztus madársaláta a vas, a kálium és a folsav mellett sok C-vitamint és karotint tartalmaz. Ezt korábban vadon termő növényként gyűjtötték össze, fűszeres és dióra emlékeztető íze miatt lett kedvelt salátaalap és -ízesítő.
A téli feketeretek szintén népszerű és elterjedt zöldség. Rendkívül hasznos, sok C-vitamint és mustárolajat tartalmaz, antibakteriális, görcsoldó, köptető és nyugtató hatású. A nyári retekhez képest keményebb a húsa és intenzívebb az íze.
A paszternák rokon a sárgarépával, de kissé nagyobb, világos-krémes színű és pikánsabb az íze. A hazai zöldségek sok C-vitamint, káliumot és inulint tartalmaznak. A paszternák a 18. századig fontos élelmiszer volt, de a burgonya miatt elvesztette jelentőségét.
A kelkáposzta – sok más egyéb mellett sok C-vitamint, béta-karotint és mustárolaj-glikozidot tartalmaz. Európában évszázadok óta termesztik.
A cikória jó hatással van az emésztés elősegítésére, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, folsavat és káliumot. Eredetileg – keserű íze miatt is - a gyökeret használták kávé-utánzat alapanyagként (cikóriakávé). Csak a 19. századtól használják a fiatal, fehér leveleket salátákhoz.
A feketegyökér eredetileg Dél-Európából származik, a kelták gyógynövényként használták. 17. századtól már tudatosan termesztették.