A tömény szeszesitalokat kedvelik a legjobban a magyarok

A Világgazdaság a Nielsen piackutató adataira hivatkozva publikálta a tavalyi alkoholfogyasztási adatainkat. Az országban a legtöbben a töményre, azon belül is a gyomorkeserűkre szavaz, de a pálinka is ott van a dobogón.
Gyomorkeserű, vodka, pálinka: ezt isszák a magyarok

2017 szeptember és 2018 augusztus között 89 milliárd forintot hagytak ott a magyar boltok kasszáiban a magyarok csak az égetett szeszekért. A legnépszerűbb szeszes italok közé a gyomorkeserűk tartoznak, amire a magyarok 27%-a szavazott. A gyomorkeserűk nevét sokan összekapcsolják a gyógynövényekkel és a természetes növényi kivonatokkal, étkezés után/előtt egy-egy kupicával lehajtanak a gyógyító hatás kedvéért. A mértékkel elfogyasztott gyomorkeserű tényleg jót tesz a szervezetnek, hiszen serkentik és javítják az emésztést. A gyomorkeserűk népszerű márkái: Unicum,  Becherovka, Jägermeister, Campari, Máltai királykeserű, St Hubertus. Ezekből a vizsgált időszakban 24 milliárd forintot költöttek a magyar a boltokban. Érdekesség, hogy ebből 48 ezer hektoliter gyomorkeserűt lehetett vásárolni.

foto: unsplash.com

A másik helyen a vodka áll, ezt a magyar lakosság 21% kedveli és szívesen vásárolja. A színtelen égetett szesz sokak kedvence. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármilyen cukor vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból is készülhet. A vodkák között is vannak minőségi, és kevésbé minőségi termékek. A vodkát az Európai Unióban legalább 37,5 térfogatszázalék alkohollal kell palackozni, a legtöbbször 37,5–40% alkohollal kerül forgalomba. A nemzetközileg is ismert márkákra jellemző a 40% alkohol, de ritkán ennél erősebb palackozások is előfordulnak.

A harmadik legnépszerűbb alkohol a magyarok körében a pálinka. Magyarország 17%-a előszeretettel vásárol pálinkát a boltokban, de otthon is sokan főzik meg maguknak ezt a különleges kuriózumként elhíresült röviditalt. 2018-ban elképesztő mennyiségben megugrott az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezéseket megvásárlók száma, így az elmúlt években már majdnem 24.000 üstöt vettek nyilvántartásba a hatóságok. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatásai alapján tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba. A legtöbbet Borsodban, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy volt a kereslet, tehát itt főzik a legtöbb pálinkát. Ez utóbbi nem biztos, hogy tényleg a saját kezűleg történik, hiszen sokan csak a cefrét készítik el saját maguk, a pálinkafőzést egy profi szakemberre bízzák (bérbe adják főzésre a cefrét és csak az elkészült alkoholt veszik át). Nagyjából 8.3 millió ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítették el a főzdék ügyfeleiknek, emellé pedig 

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták, nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el ügyfeleiknek a főzdék. Ha a házi elkészítőket és a vásárlókat számoljuk, akkor Magyarország igazi pálinka nagyhatalom, mind a készítésben, mind a vásárlásban élen járunk. 

A listán 4. helyen szerepelt még a whisky 13%-kal, továbbá a likőrök (7%), a brandyk (5%), a rumok (4%) vermutok (2%) ginek (1%). A legnagyobbat a gin eladása nőtt, ebből 44 százalékkal többet vettek a magyarok, de népszerű a rum és a whisky is, ezekből 21 és 17 százalékkal több fogyott. Visszaesett viszont a brandy és a vermut népszerűsége, 3-3 százalékkal, így ezek a szeszesitalok a lista alján kullognak népszerűségben. 

Kapcsolódó cikkek

A világ legdrágább étterme

A világ legdrágább étterme

Nem, nem Budapest turistaéttermeiről beszélünk. Ez Ibizán található, és Sublimotion-nak hívják a világ legdrágább és legőrültebb éttermét.

Smoothie receptek

Néhány egyszerű smoothie recept

A smoothie nagyon egészséges, hiszen tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Eláruljuk, szerintük miért éri meg jobban az utóbbi.