Kővirág étterem – Vidéki romantika, kulináris élményekkel

Köveskál. 360 fős település a Káli-medencében, közel a Balatonhoz. Kevesen gondolnák, hogy ez a kis hely figyelemre méltó gasztronómiai repertoárral büszkélkedhet. Ezek egyike a Kővirág étterem, mely tökéletes mindazok számára, akik szeretnének kiszakadni a Balaton parti nyüzsgésből, helyette meghittségre, nyugalomra, és nem utolsósorban remek ételekre vágynak.
Étteremkritika: Kővirág étterem, Köveskál - kirándulás a Balaton északi partján

Az első benyomásom a helyről: igazi vizuális élmény. Lenyűgöző design. Mindig is rajongtam a vintage-stílusért, az étterem pedig nagyon jó érzékkel válogatta össze az ehhez szükséges elemeket. Minden asztalon friss virágok sorakoztak, a kályhában égett a tűz, a berendezések és dekorációk tökéletes harmóniája jellemezte a teret.


Fotó: POP25 ©

Nagy meglepetésemre nem volt papírformátumú étlap, táblákra írták fel az aktuális napi választékot, ami egyrészt azért remek, mert környezetkímélő, másrészt pedig folyamatosan frissíthetik a fogások listáját, így a séf is kiélheti kreativitását. A választható ételek között megtalálhatók a hagyományos levesek mellett a különlegességek; plusz pont jár azért, hogy az erre a tájegységre jellemző fogások a menün is visszaköszönnek.


Fotó: POP25 ©

Italként házi limonádét választottam, melynek külseje tetszetős volt ugyan, az ízétől viszont nem voltam elragadtatva. Friss citromot és mentát használtak, ami nagyszerű illatot kölcsönzött a limonádénak, viszont a megfelelő édesítés elmaradt, így a végeredmény inkább emlékeztetett citromos-mentás vízre, mint limonádéra.


Fotó: POP25 ©

[banner] Ez nem vette el a kedvem attól, hogy válasszak egy könnyű fogást, némi csavarral, hiszen annyi jót hallottam már erről az étteremről, miért legyek hát kritikus? Grill kecskesajt, szezámmagos zöldsalátával, házi krutonnal.A látvány szemet gyönyörködtető, az illat - noha egy egyszerű ételről van szó – varázslatos. Az első falatnál éreztem, itt az ízek tökéletes harmóniában vannak egymással. Az öntet nem áztatja el a salátaleveleket, kellemes balzsamecetes aromája nem tolakodó. A kruton kellemesen fokhagymás, friss és ropogós. A kecskesajt tökéletesre grillezve, a tetején lévő hagyma édes, mint a méz. Szezámmagból használhattak volna kevesebbet, de egy ilyen tökéletes fogásnak ennyi talán megengedhető.Összességében azt mondhatom, igazán remek délutánt töltöttünk el a Kővirágban. Noha házi limonádéjuk nem lopta be magát a szívembe, az étel nagyszerű volt, csakúgy, mint a kiszolgálás, a személyzet kedvessége, figyelmessége. A legnagyobb meglepetést mégis a számla okozta, két ital, két fogás kevesebb, mint 5000 Ft-ba került. Ha relatíve olcsó, ám mégis ínyenc fogásokra vágytok egy romantikus környezetben, akár párban, akár családdal (vállalkozó szelleműek egyedül), akkor legyen a Kővirág étterem balatoni gasztrotúrátok egyik fontos állomása.

Kapcsolódó cikkek

Valóban nem szabad kávézni késő délután?

Ötórai tea, „hatórai” kávé?

Sokan vallják, hogy késő délután már nem szabad kávézni, mert nem bírunk elaludni. Egy svájci-német tanulmány ennek járt utána, van-e tudományos alapja.

A sültkrumpli eredete

A sültkrumpli eredete

A belgák sok halat kifogtak a Maas folyóból.

Mi a pármai sonka titka?

Mi a pármai sonka titka?

Az igazi pármai sonka egészen pontosan Langhirano-ban készül.