Különleges kávék a világ különböző tájairól

Kultúrákon átíveló szokás a kávéfogyasztás, de a biztos fekete összetevőn kívül nem sok közös pontot találunk a rituálékban. És az elkészült italokban sem.
Különleges kávék a világ különböző tájairól

Egy 2012-ben publikált kutatás szerint azok, akik koffeint fogyasztottak (3 csészényi kávé koffeintartalmának felelt meg) gyorsabban felismerik a pozitív jelentéssel bíró szavakat. A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffein serkenti a központi idegrendszer aktivitását, illetve javítja az agyműködést bizonyos egyszerűbb feladatok végzése közben. A koffein nélkül segítő alanyok lassabban reagáltak, illetve a szófeldolgozási képességük is rosszabb volt, mint azoknak a kísérleti alanyoknak, akik fogyasztottak koffeint. Utóbbiakkal kapcsolatban viszont fontos megemlíteni, hogy ez mind a pozitív jelentéstartalmú szavakra igaz. Ezt akár értelmezhetnénk úgy is, hogy aki kávét fogyaszt, az gyorsabban látja meg a jó dolgokat, tehát szebb neki a világ. Ennél tovább nem akarnánk ezt a kérdést bolygatni, viszont akármennyi igazság van benne, az tagadhatatlan, hogy az emberek világszerte rajonganak a kávéért. Akárhova visz az utunk, valamilyen formában biztosan találkozunk ezzel az itallal.

Abban viszont, hogy a különböző országok lakói hogyan és mivel fogyasztják a kávét, komoly eltérések mutatkoznak. Nekünk talán undorítónak tűnik tojással inni a feketét, de vannak népek, akik kifejezetten így szeretik. Az alábbiakban a világ különböző részeiről, a teljesség igénye nélkül, néhány különleges típust mutatunk be.

Kaffeost

Ez a skandináv italkülönlegesség az egyik legfurcsább mind közül. A Finnországban, Svédországban, Norvégiában és Oroszország bizonyos részein is népszerű szokás szerint egyféle sajtot tesznek az italukba. Eredetileg rénszarvastejből, ma már főleg kecske- és tehéntejből készült túrót készítenek, amit aztán megsütnek. Ez a juustoleipä nevű sajtkenyér végül a bögre alján köt ki, ahol aztán magába szívja a ráöntött kávét. Akármennyire furcsa, az északiak esküsznek rá.

Café Bombón

A spanyol ital valójában egy látványos desszert. Általában üvegpohárban szolgálják fel, amit azért tesznek, mert bár összetevői nem túl bonyolultak, nagyon jól mutatnak egymás mellett. 1:1 arányban készül, kávé és sűrített tej felhasználásával.

Café de Olla

A mexikói ital neve árulkodó. A specialitás egy agyagedényben készül, amiben vizet forrósítanak, majd nádcukorból készült barnacukrot, kávét és egy fahéjrudat tesznek. Néhány perc után leszűrik, majd az agyagbögrében szolgálják fel, hiszen ahogy nagyjából a neve is mondja, fazekas kávéról van szól. Az edény funkciója, hogy kiemelje az ital ízeit.

Espresso Romano

A hagyományos olasz kávé titka a citrom. Ez furcsán hangzik, pedig igaz. Hogy milyen módszert választanak a felhasználására, az helyenként eltérő, de a dolog lényege, hogy legyen a citrom a csésze alján, a peremére kenve, az italba csepegtetve, kiemeli a kávé igazi ízét, és édeskés aromáit.

Tojásos kávé

A vietnámi tojáskávé elég bizarrul hangzik, ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, főleg azért mert leginkább egy édességre emlékeztet az íze. Édes tojáshabot tesznek a kávéra, amit aztán melegítenek, hogy a hab jobban megkeményedjen. A tojássárgáját gyakran sűrített tejjel keverik habosra, ezzel pedig végeredményében egy tiramisuhoz hasonlító desszertet kapnak.

Kapcsolódó cikkek

Smoothie receptek

Néhány egyszerű smoothie recept

A smoothie nagyon egészséges, hiszen tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Eláruljuk, szerintük miért éri meg jobban az utóbbi.

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Ahány ország, annyi szokás. De mégis hogy kerül a kávéba tojás és sajt?