A célok világosak - nem sötét a világ (Vámosújfalu, látássérültek foglalkoztatása, Búzavirág Alapítvány)

A napokban, egy barátomnál láttam meg, egy fűzfavesszőből készült kerítés elemet. Így kellett megtudnom, hogy Vámosújfaluban működik, több mint húsz esztendeje, Magyarország első olyan intézménye, ahol látássérült fiatalok indulhatnak el az önálló élet felé.
A célok világosak - nem sötét a világ (Vámosújfalu, látássérültek foglalkoztatása, Búzavirág Alapítvány)

Az állami gondozásban felnőtt, veleszületett vagy gyermekkorban látássérültté vált fiatalok kapnak szakmát a kezükbe, tanulnak, dolgoznak és a mindennapi élethez szükséges valamennyi ismeretet megszerezhetik szakemberek segítsége, támogatása mellett. Németh Mártát, az intézmény vezetőjét kérdeztük történetükről, sikereikről. (Részlet a Civil Rádió 117 Perc című műsorában 2021. 08. 24. - én 16 órakor elhangó műsorából. Riporter: Blaschek László)

- Mikor hozták létre a Búzavirág Alapítványt?

- A Búzavirág Alapítványt 1997-ben alapítottuk, 2002. óta kiemelten közhasznú fokozattal; fő célkitűzése, hogy a teljes élet lehetőségét nyújtsa olyan látássérült felnőtteknek, akik családi háttér nélkül nem tudnak önálló életvitelt folytatni. A látássérültek szempontjait szem előtt tartva székhelyül olyan települést kerestünk, ami elég kicsi ahhoz, hogy lehessen ismerni a szomszédokat, a boltost, a postást…, de ahol van óvoda-iskola a gyermekeinknek, orvosi ellátás, vasútállomás. Fontos volt, hogy legyen a közelben pezsgő kulturális élettel rendelkező város és olyan természeti környezet, ahol tudunk evezni, biciklizni, kirándulni (mert ezek látássérüléssel is végezhetőek). Így esett a választás Vámosújfalura.

- Mi az alapítvány fő tevékenysége?

- A Búzavirág Alapítvány 2000. óta foglalkozik látássérült felnőttek rehabilitációjával, eredeti célcsoportunk és feladatunk az állami gondozásban felnőtt, veleszületett vagy gyermekkorban látássérültté vált fiatalok önálló életre való felkészítése. Az ellátást igénylő fiatalok számára ma Magyarországon ez az első olyan intézmény, ahol látássérültek valós élethelyzetben, mégis védett körülmények között tanulhatják meg az önálló felnőtt életvitel elemeit, vakvezető kutyát tarthatnak és gyermeket vállalhatnak.

- Hogyan lehet ennek a célnak eleget tenni, megfelelni?

- Az önálló, önrendelkező élethez elengedhetetlenül hozzátartozik a munka, az anyagi önfenntartás eszközeként és a hasznos, értelmes tevékenység igényeként egyaránt. A fiataloknak kézműves műhelyekben kínálunk munkalehetőséget. Olyan szakmákat választottunk és a műhelyeket eleve úgy terveztük, hogy számukra biztonságos, „áttekinthető” és akadálymentes legyen, a munkafolyamatokat úgy szervezzük, hogy képességeiknek megfelelő, kreatív munkát végezhessenek. A szövés, a fazekasság, a kertészet és a kosárfonás is olyan mesterség, amikben ők a látókkal gyakorlatilag egyenértékű munkát tudnak végezni. A fennmaradó munkahelyeket felkínáltuk a térségben élő fogyatékkal élő személyeknek, így jelenleg 50 sérült személy vesz részt a védett foglalkoztatásban. A műhelyeket úgy alakítottuk ki, hogy kerekesszékkel is akadálymentesen lehessen közlekedni. A különböző sérülésekkel élők fogadása, egymás megismerése, az egymásrautaltságnak, illetve annak megélése, hogy a másiknak viszont én tudok segíteni, szintén sokat jelent. A kialakított foglalkoztatás nem karitatív jellegű, hanem értékesíthető termékeket előállító, termelő tevékenység, mely valós piaci igényt elégít ki.

- Milyen termékeket gyártanak, milyen szolgáltatásokat vállalnak?

- Munkatársaink búzavirágok a hatékony és versengő búzamező közepette, nagyon különböző képességeiket összeadva együtt hozzák létre hagyományos technikával készített, egyedi „Búzavirág” termékeinket, amik lehetnek vesszőből font kosarak, tálcák, tárolók, pamut- és rongyszőnyegek, szövött tarisznyák, táskák, sárospataki stílusú fazekas termékek, kerámia dísztárgyak, plakettek vagy kerti edények. A kertészet a parkot kezeli, fűzvesszőt termeszt a kosárfonók számára, és egyre nagyobb arányban termeszti meg 2015-ben nyitott főzőkonyhánk zöldség-gyümölcs szükségletét.

Emellett kézműves táborokat is szervezünk 30+4 fős ifjúsági szállásunkon. Hozzáadott értékként tekintünk arra, hogy a szolgáltatás minden elemét (szállás, étkezés, kézművesség) fogyatékos személyek foglalkoztatásával biztosítjuk. A táborozás páratlan lehetőséget kínál sérültek és egészségesek együttműködésére, a gyerekek szemléletformálására, az integráció és az esélyegyenlőség értékeinek elsajátítására.

- Komoly szakmai felkészültséget igényel az a munka a dolgozók részéről!

- A dolgozók egészségügyi – pszichoszociális támogatása az informális, „folyamatba épített” segítő kapcsolaton, ill. a megfelelően adaptált környezet kialakításán túl intézményesített formában az alábbiak szerint valósul meg: gyógytestnevelés lehetőségének biztosítása az ülőmunka okozta tartáshibák javítására, kondicionáló torna lehetőségének megteremtése; pszichológus rendelkezésre állása, mentálhigiénés segítségnyújtás; rehabilitációs célú fejlesztés, gyógypedagógiai segítség az egyéni spec. szükségleteknek megfelelően: a testhezálló feladat megkeresésétől a sérülésspecifikus megoldások keresésén túl az életvezetési problémák leküzdéséig.

- Hány embernek tudnak helyet biztosítani?

- A szervezet minden erejével azon van, hogy folyamatosan biztosítsa célja szerinti tevékenységeinek anyagi hátterét és biztonságosan működtesse tartós projektjeit, különös tekintettel a célcsoport kiszolgáltatottságára: 12 férőhelyes a lakóotthoni ellátásunk állami gondozásban felnőtt látássérültek részére, a környékről bejáró sérültekkel együtt 50 fő tud részt venni a műhelyeinkben védett foglalkoztatásban.

- Milyen forrásokból tudják finanszírozni a működésüket?

- Mindezek a tevékenységek részben normatív állami finanszírozással, részben pályázati források bevonásával finanszírozhatók, ezek mellett egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóságban társadalmi vállalkozásunk árbevétele.

- Vannak más speciális programjaik, tevékenységeik?

- 2008-ban a Búzavirág Alapítvány, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, valamint a Szimbiózis Alapítvány konzorciuma beindította Miskolcon az Észak-Magyarországi Regionális Rehabilitációs Központot, melynek célja, hogy elemi rehabilitációs szolgáltatást nyújtson felnőtt korban látásukat vesztett személyeknek. Kialakítottuk a helyiségeket és felszereltük a szükséges eszközökkel. Ezzel egyidőben megkezdődött a kliensek felkutatása és bevonása, valamint a tényleges rehabilitációs tevékenység. A rehabilitáció a mindennapok megélésére, az aktív tevékenységre alapozódik. Területei: funkcionális látásvizsgálat és látástréning, tájékozódás és közlekedés oktatás, mindennapos tevékenységek újratanítása, speciális számítástechnika oktatás, szociális és pszichés támogatás. 2008-ban 21 látássérült személlyel kezdtük meg a közös munkát. Azóta a Központ szervezetileg önállóvá vált és egymást követő pályázati forrásokból finanszírozza a működtetését.

- Mi a Búzavirág Alapítvány mottója?

- Világosak a célok, ha nem is mindig láthatóak. Hiszen az a “normális”, ha búza nő a búzatáblában, mint ahogy az is normális, hogy az emberek két kézzel, két lábbal születnek és komoly hasznot hajtanak a társadalomnak. Néha azonban búzavirág is nő a búza között. Ha nem tépjük ki, hanem élni hagyjuk, attól a búzatábla is szebb lesz. Ugyanígy, ha egy sérült személy kerül közénk, attól nem lesz szegényebb senki, ha rámosolyog – ők pedig az Alapítványnál teret kapnak arra, hogy kibontakoztassák a saját értékeiket.

Kapcsolódó cikkek

Az írószervásárlás az otthon kényelméből is megoldható!

Az írószervásárlás az otthon kényelméből is megoldható!

Az otthon nyugalma olyan érték, aminek az ereje felbecsülhetetlen.

Hogyan kell tisztítani az ezüstözött ékszereket

Hogyan kell tisztítani az ezüstözött ékszereket

Az ezüstözött ékszereken jobb olyan tisztítóoldatot alkalmazni, amely nem tartalmaz alkoholt.

Miben különböznek a nagykonyhai gépek, mint az otthoniak?

Miben különböznek a nagykonyhai gépek, mint az otthoniak?

Elmondjuk, miben különböznek a nagykonyhai gépek, mint az otthoniak, és milyen kategóriák között keresgélhetünk.