Nagyböjt 2022

A forgatókönyvet írta: az élet.
Nagyböjt 2022 - húsvét

A böjtölés időszaka leginkább a keresztény ünnepkörökhöz köthető. Ma már sokan böjtölnek időszakosan is, amikor épp kedvük tartja, de sokan tartják a tavaszi megújulást még a klasszikus böjtidőszaknak.

Ami a régi hagyományokhoz képest változást jelent az a böjtölés oka. Van, aki a bikinitestre gyúr és káposztaleves-kúrába kezd. Van, aki megtisztulásra, azaz „zéró alkohol, zéró cukor, zéró sampon, zéró szex” – és ennek különböző mixei. Van, aki digitális detoxot tart, ami azt jelenti, hogy megpróbál 1-2 napot (vagy hetet?) mobiltelefon, internet és appok nélkül létezni.

Azoknak, akik a böjttrendet szeretnék tartani, itt a követendő 8 pont – nem lesz meglepő:

1. Ne ragaszkodj mindig a társasághoz!

Találkozz a legtöbbször azzal, aki számodra a legkedvesebb! Gondolj magadra! Fedezd fel magad, gondolkodj el jó tulajdonságaidon, mi az, amit szeretsz magadban, mit látsz magadon szépnek, miért szereted magad. Legyél néha egyedül, de ne legyél magányos!

2. Ne menj be az irodába!

Dolgozz otthon! Így nem égetsz feleslegesen kalóriát, nem teszed ki magad a közlekedési veszélyeknek, nem zavarnak új ötletekkel. Főzz közben valami finomat, mindig friss étel lesz az asztalodon, lesz időd kipróbálni új recepteket. Ha nincs kedved főzni és különben is nyafogósak a gyerekek, fogd fel egy kihívásnak: Kezdd egy fogással és salátával, növeld fokozatosan az adagot! A gyerekek kívánságait pedig a lehető legegyszerűbb módon fogd fel és teljesítsd! Higgy magadban, menni fog!

3. Ne menj ünnepelni!

Ezzel az 1. pont betartását is megkönnyítjük. Ünnepnapokon szerezd be a kedvenc chipsedet és popcornt, vedd fel a kedvenc pizsamádat vagy szabadidőruhádat és rendezz egy pizsi-all-day party-t magadnak! Garantáljuk, háromszor olyan jól fogsz szórakozni, mint egy túlzsúfolt étteremben vagy diszkóban! A koktélok helyett készíts el egy zöld smoothie-t és tegyél fel az alkalmi smink helyett egy joghurtos algamaszkot!

4. Ne shoppingolj!

Nincs shopping-day, plázázás és nézelődés. Kemény? Az! De figyelj! Az kereskedelem istenének az ajándéka: az online vásárlás! Vásárolj online, amíg csak a bankkártyád bírja! Nem kell próbálgatni a kényelmetlen, letört akasztós, romlott záras próbafülkékben. Nem tetszik – visszaküldöd!

5. Ne fogj kezet senkivel, ne csókolj kezet, ne pusziszkodj!

A kézfogás amúgy is egy elavult üzleti szokás! A kézcsók szintén a régi idők világában volt sikkes. A puszi meg elrontja a gondosan felépített sminkünket. Úgyhogy maradjunk csak a természetesnél, nem kell fogdosni, puszilgatni egymást.

6. Felejtsd el a fitneszstúdiót!

Sportolj otthon! Vegyél egy klassz színű fitnesz-szőnyeget, indíts el internetről egy neked tetsző edzést – és már kész is az otthoni edzőterem! Otthon is szert tehetsz kockás hasra egy kis gyakorlással!

7. Mondj le az utazásról!

Nincs felesleges izgalom a check-in pultnál a reptéren, nincs koffercipelés, nincs aggódás a hotel minősége, a szolgáltatás és egyáltalán az egész út miatt! Mennyi stresszt spóroltál meg máris! És különben is: mindenütt jó, de legjobb otthon! Csak egy napot szánj arra, hogy nézel ki az ablakon! Közben csak a légzésedre figyelsz. Ha ezt az erkélyen tudod megtenni, megfigyelheted azt is lassan, hogy már kezdenek kibújni a kis hajtások a balkonládákban! Nézd meg, milyen ruhát vett fel ma a szomszéd! Utazz el gondolatban, csukd be a szemed és képzeld azt, hogy a világ legjobb helyén vagy és ott ülsz! Utána ülj be a kádba és miközben elmerülsz a vízben, képzeld azt, hogy a tengerben vagy – és medúza sem csíphet meg!

8. Ne nevess nyilvánosan!

Bár lehet, hogy nevetsz, de úgysem látják a maszktól. Tehát felesleges nevetni. Főleg, ha amúgy sem sok poént látsz abban, amit épp a szomszéd néni magyaráz – persze tisztes távolságtartással. De ami a fő előny: nem kell félned a nevetőráncoktól! Tudod, hogy mennyit számít ez az év a ráncaidnak? Nos, most kímélheted őket!

Úgy gondolod, hogy a nagyböjt kicsit már hosszúra nyúlt idén?

Hát ebben igazad van, de gondolj mindig arra, hogy a leghosszabb böjt is egyszer véget ér...

Kapcsolódó cikkek

Hogyan ünneplik a húsvétot Európában és más kontinenseken? Húsvét 2023

Hogyan ünneplik a húsvétot Európában és más kontinenseken?

A húsvéti nyuszi helyett Bilby hozza az ajándékot Ausztráliában, locsolkodó fiúk helyett a kislányok futkároznak az utcákon Finnországban. ... és az örök kérdés: milyen az IGAZI húsvét a Húsvét-szigeteken?

Húsvét a világ körül - Húsvét 2021 - Húsvét 2022

Húsvét a világ körül

Hogyan ünneplik a húsvétot a világban? Mutatjuk a válaszokat!

Húsvét 2023 - húsvéti tányér, tál, bögre, asztali futó, húsvéti dísz, húsvéti ajándéktasak - Tchibo webáruház

Húsvéti sütés-főzés

A Tchibo webáruház húsvéti ajánlata következik.