Magyarország különleges települései

Hazánkban többszáz csodás várost, épületet, történelmi emléket, vagy modern létesítményt tudnánk felsorolni. Megmutatunk most 5 olyan különlegességet, melyek talán nem a legismertebbek.
Magyarország legszebb települései

Szentedre - Skanzen, Esztergom - Bazilika, Debrecen - Virágkarnevál ... és még sorolhatnánk a városokat, illetve azok legismertebb különlegességeit. Most olyan helységeket mutatunk, melyek talán nem a legismertebbek, pedig csodás dolgokat rejtenek magukban

1. Kőszeg

A város az Alpok lábánál fekszik, 300 méterrel a tengerszint felett. Kiemelkedő szerepe van a történelemben, hiszen a Kőszeg környéki Királyvölgy nevezetessége az volt, hogy az itt termő szőlőből készülő bor egyenesen a király asztalára került.

A város számos csodás épületet rejt magában, ilyen például a háromajtós Szent Jakab-templom, a gótikus Városi Tanácsház vagy az 1932-ben épült Hősi kapu.

Kőszeg igen kedvelt úti cél a kirándulók körében. természeti adottságai illetve a híres vár és a műemlékek miatt sokszor felkeresett üdülőhely. Kőszeget szilveszterkor is érdemes felkeresni, ehhez szilveszteri ajánlatot itt találsz. De karácsonykor is gyönyörű a város.

Kőszegi szállások itt!

Jó választás lehet pl. a Benedict Hotel, közvetlenül a vár mellett.


2. Ják

Ják egy Vas megyei település, mely hazánk legszebb és legjobb állapoban megmaradt román kori templomát rejti magában. Az itt található apátságot Szent György lovag és vértanú tiszteletére emelték. A famennyezettel befedett templomot 1256. április 24-én, Szent György ünnepén szentelték fel.

A csodás épület legnagyobb látványossága az utólag készített, késő reneszánszkori Folnay-kapu. A falu méltán büszke lehet erre a csodálatos történelmi létesítményre, és természetesen számos turista is megfordul erre, hiszen sokakat érdekel ez a kifejezetten jó állapotban lévő gyönyörű templom.

A közeli Szombathelyen érdemes megszállni, az Artis Boutique Hotelben vagy a Fórum hotelben, vagy a további 46 szombathelyi hotel egyikében.


Artis butik hotel


3. Szenna

A Kaposvár közelében fekvő skanzenfalu a zselici tájvédelmi körzethez tartozik, érdekessége pedig, hogy valószínűleg már a kőkorban is éltek itt emberek. Természetesen ma már ennél sokkal több csodát rejt magában. Ilyen például, hogy első temploma helyén, melyet egyébként a XVII. században emeltek, ma is egy templom áll, amely II. József által építettetett népi barokk stílusú.

Ennek a templomnak a környékén kezdődött el az 1970-es években a skanzen kialakítása. A három hektárnyi területen egyutcás falut építettek ki, ahol a házak mindegyike homlokzatával a templomra néz.

A skanzen szépségét leírni nem lehet, érdemes élőben is elkirándulni ide. Különleges lehet, hogy Szenna községe mai napig őrzi népviseletét, melyet mi is megcsodálhatunk, illetve különböző hagyományokat is tartanak, részt vehetünk például a mára már tradícióvá vált Szennai Hurkafesztiválon. A ma is megtartott néphagyományok közé tartozik egyébként a Luca-napi kotyulás, az újév köszöntése vagy a májusfa kitáncolása is.

Kaposvári szállások itt!


4. Zalaszántó

Zalaszántón található Európa legnagyobb, Kelet-Európa első buddhista szentélye, a híres béke-sztupa. Az itt található Buddha-szentélyt, vagyis sztúpát 1993-ban szentelték fel.

Európa legnagyobb Buddha-szentélyt sok zarándok és kiránduló látogatja, hiszen ritkaságán kívüli különlegessége, hogy rendkívüli környezetben foglal helyet, méghozzá a Kovácsi-hegy legmagasabb pontján.

A sztúpa formáját szigorú előírások kötik, mérete is a vallás szabályai szerint készült, 30 méter magas és 25 méter széles.

Érdekessége még, hogy Európában csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét.

Ha szilveszter táján utazol errefelé, akkor Zalakaroson érdemes megszállnod.

5. Csaroda

A XIV. században igazán jelentős volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnaményi járásban található Csaroda település, Bereg vármegye egy évszázadon át itt tartotta ugyanis gyűléseit.

Számos természeti értékkel rendelkezik. Leghíresebb ilyen értéke a Báb-tava tőzegmohaláp, melyet külföldi szakemberek is elismernek. A falu határának északkeleti része is gyönyörű, ez az úgynevezett Liget. Kivételes természeti adottságain kívül az egyik legnagyobb látványossága a csarodai templom.

Ez az épület ma műemléki környezetben áll egy domb tetején a faluban, melyet egyébként a XII. században emeltek, és ez lett a késő román kori falusi templomok legszebbike az országban. A templom a 2001-es beregi árvízet is átvászelte, így ma is hazánk egyik legszebb falusi temploma.

Még több utazási érdekesség az Utazás hírek oldalán.

Kapcsolódó cikkek

Dominikai hotelek - egzotikus nyaralás 2023

Dominika

Érdemes bakancslistára tenni.

Heves megye csodái - Heves megye és Eger látnivalói

Heves megye féltve őrzött kincsei

Egerben és Heves-megyében nagyon sok szép látnivaló akad.