Konyhakerti teendők áprilisban

A konyhakert áprilisban is bőven ad tennivalót. Mutatjuk, melyek a legfontosabb feladatok a kertben!
Konyhakerti teendők áprilisban

A tavasz beköszöntével egyre inkább sokasodnak a kerti tennivalók, akár a díszkertről, akár a konyhakertről van szó. Ebben az időszakban több zöldség palántáját is kiültethetjük a szabadba, valamint a földbe kerülhet a burgonya gumója is. A továbbiakban ezekhez a munkákhoz adunk egy kis segítséget!

Burgonya ültetése és töltögetése

A burgonya termesztéséhez első lépésként el kell ültetnünk a gumókat. Ezt március közepétől április közepéig tehetjük meg. A gumókat csírás végükkel felfelé 15-20 cm mély fészkekbe vagy árkokba ültessük el. A gumókat nem kell vastagon takarni földdel, elég egy vékony réteg. Amennyiben olyan talajba ültetjük el a gumókat, mely könnyen kiszárad, akkor az ültetési mélység 2-3 cm-rel legyen mélyebb.

A krumpli termesztése során az egyik legfontosabb feladat a töltögetés, melyet azért végzünk, hogy megakadályozzuk, a burgonya szárnak elterülését, segítsük a gumókötődést és gátoljuk a gyomosodást. A töltögetést először 10-15 cm-es szármagasságnál végezzük el és ismételjük meg néhány alkalommal.

Karalábé ültetése

A karalábé termesztésének legegyszerűbb módja, ha palántákat vásárolunk, vagy magról előneveljük őket. A karalábé palántákat áprilistól ültethetjük el szabadföldbe25 x 30 cm-es tő és sortávolságra. Ha téli tartásban gondolkodunk, akkor májusban és júniusban vessük el a magokat, a palántákat pedig 4-5 hetes korukban 40 x 20 cm-es távolságra ültessük el.

A karalábé termesztése során vegyük figyelembe, hogy a karalábé gumója hajlamos elfásodni, emiatt inkább szakaszosan ültessük a palántákat, ne egyszerre nagy mennyiséget. A palántákat öntözzük rendszeresen, valamint ne feledkezzünk el a kapálásról és a fejtrágyázásról sem.

Uborka termesztése

Ha szeretnénk a kertben uborkát termeszteni, az szabadföldi magvetéssel, valamint előnevelt palánták kiültetésével is megtehetjük. A palántákat május végén, kb. 4 héttel a vetést követően ültethetjük ki a szabadba.

Az uborka legkorábban április közepétől vethető szabadföldbe, de érdemes megvárnunk a fagyosszenteket és csak azt követően vetni. A vetésre egészen július közepéig van lehetőségünk, az uborka magokat sorokba és fészekbe is vethetjük.

Sorokba való vetésnél hagyjunk 1 m-es sortávolságot, méterenként 10-12 magot vessünk el kb. 3 cm mélyre. A vetést később ritkítsuk annyira, hogy folyóméterenként 3-5 tő maradjon.

A fészekbe való vetés abban tér el, hogy talaj és komposzt keverékéből álló kb. 10-15 cm magas kis dombokat alakítunk ki, és minden ilyen dombba 2-3 magot vetünk el. Ebben az esetben is 3-5 tövet hagyjunk meg folyóméterenként.

Ha szívesen olvasnál további zöldségek termesztéséről, valamint megismerkednél a növényvédelem fortélyaival is, akkor látogass el az Agrarvidek.hu oldalra, ahol a Tudástár rovatban találod útmutatóinkat!

Kapcsolódó cikkek

3 tipp a veteményeskert kialakításához

3 tipp a veteményeskert kialakításához

Így lehet magaságyast létrehozni.

Milyen növények passzolnak igazán a hálószobánkba?

Milyen növények passzolnak igazán a hálószobánkba?

Nem csak szépek, a levegőt is tisztán tarthatják

Napelem a háztetőn

Napelemes kávéház nyílt

A Café Luterio egy Okinawában nyílt kávéház, amely a napból nyeri az energiát.