Ezeket a katicabogár csalogató növényeket ültesd a levéltetvek ellen!

A katicabogarak rendkívül hasznos élőlényei a kertnek, mivel rengeteg levéltetvek pusztítanak. Cikkünkben összefoglaltuk, hogyan csalogathatjuk őket a kertbe.
Ezeket a katicabogár csalogató növényeket ültesd a levéltetvek ellen!

A kertben legyen szó a gyümölcsfákról, rózsákról vagy más virágokról és dísznövényekről, a levéltetvek komoly problémákat képesek okozni. Kártételük során a növények levelét szívogatják, a növényi nedvvel táplálkoznak, gyakran a hajtások csúcsi zsenge részeit károsítják.

A szívogatás hatására a levelek összesodródnak, torzulnak, sok esetben elszíneződnek és ragacsosak lesznek. Ennél is nagyobb probléma, hogy a levéltetvek, növényeket károsító vírusokat is képesek terjeszteni, ezért mindenképp védekeznünk kell ellenük.

Természetesen számos vegyszeres megoldás létezik, azonban, ha előnyben részesítjük a biomódszereket, akkor megpróbálkozhatunk azzal is, hogy katicabogarakat csalogatunk a kertbe, ugyanis a katicabogár lárvája kifejlődéséig képes több száz levéltetvet elfogyasztani.

A katicabogarak kertbe csábítása számos növény segítségével lehetséges, ezek többnyire olyan dísznövények, valamint gyógy és fűszernövények, melyek egy természetes hatású virágoskertben, és a fűszerkertben is nagyon szépen mutatnak.

A katicacsalogatás történhet virágzó kaporral, macskamentával, kakukkfűvel, bíbor kasvirággal, cickafarkkal, körömvirággal és zsályával is. A kakukkfű és a zsálya ültetése a hangyák ellen is bevethető, melyek szimbiózisban vannak a levéltetvekkel, gyakran egyik növényről a másikra hurcolják őket!

A kaprot, a kerti zsázsát és a turbolyát szakaszosan érdemes vetni, így folyamatosan szedhetjük róla a friss hajtásokat. Azért is hasznos foglalkoznunk a zöld, friss fűszernövények termesztésével, mert a piacokon vagy a csemegeüzletekben kaphatók sok esetben importból származnak, jelentős lehet a növényvédő szertartalmuk, emellett drágák is.

A majoránna és a bazsalikom ideális palántázási időpontja május közepén van. A citromfüvet, zsályát, kakukkfüvet és a rozmaring magvait május végéig kell elültetnünk a kertben.

A kerti borágó kevésbé ismert a hazai kertbarátok körében, pedig jótékony gyógyító hatású növény, fiatal leveleinek, zsenge hajtásainak íze az uborkáéhoz hasonlít. Virágai ehetők, mutatósak, külföldön gyakran díszítenek vele desszerteket.

A narancssárga színű körömvirágot, ha egyszer valahol megtelepedett, kiirtani is alig lehet, mert csónakszerű, tüskés terméseit elszórva, önmagát is szaporítja. Május végétől a fagyokig nyílnak látványos virágai.

A körömvirág hámosító hatású, gyulladáscsökkentő krémek kedvelt alapanyaga, de gyomor- és bélfekély ellen is használják virágát teaként, mert sebgyógyító és baktériumölő hatású.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk, sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

Napelem - a naperőművek előnyei

Napelem - a naperőművek előnyei

Bár az otthoni naperőmű építése jelentős befektetés a családi életben, az átlagos várható hozam most 7 és 10 év között lehet, és a rendszer legalább 25-30 évig is működhet.