Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

A stand-up paddleboard a világ egyik leggyorsabban növekvő vízi sportja. De minek köszönheti ezt a népszerűséget? A SUP minőségi időtöltést tesz lehetővé a szabadban, így szinte mindenki szeretné kipróbálni. Ráadásul sokkal könnyebb, mint amilyennek látszik!
Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

Az álló evezés viszonylag új sportnak tűnhet, ám valójában már jó ideje létezik. Sokkal régebbinek számít, mint a szörfözés, gyökerei több ezer évvel ezelőttre, Afrikába és Dél-Amerikába nyúlnak vissza. Először az 1990-es években vált újra felkapottá, amikor szörfiskolákban tanították alternatívaként arra az esetre, ha a hullámok nem megfelelőek. A SUP azonban mainstream sportként csak az elmúlt években került a reflektorfénybe.

Ha te még nem próbáltad, íme, itt van néhány jó ok, amiért nem érdemes tovább vesztegetned az időt. Ha pedig már tapasztalt vagy, itt az ideje, hogy a SUP-ozást a következő szintre emeld! Hiszen ma már mindenki csinálja, a gyerekektől az idősekig, a jógikig, a hírességekig és még a kutyákig is, mivel rendkívül szórakoztató, biztonságos, kíméli az ízületeket és elképesztő terápiás előnyei vannak. Ezenkívül kalandos és nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a természetet.

Nem kell az óceán mellett élned, hogy kipróbáld az álló evezést, sőt, még csak hullámok sem kellenek. A legközelebbi tó vagy kanyargós folyó is alkalmas rá, sőt, a SUP-ozás valójában sokkal népszerűbb az édesvizeken. Képzelj el egy londoni városnéző túrát, egyetlen csavarral – közben lefelé evezhetsz a Temzén.

Kortól, sportolói múlttól és készségektől függetlenül bárki pillanatok alatt a SUP mesterévé válhat. Az állva evezés hasonló a szörfözéshez, de közel sem olyan nehéz. Olyan, mintha egyszerűen csak felállnál egy túlméretezett szörfdeszkára, és eveznél. A legnehezebb része az egyensúly kialakításának megtanulása.

A SUP az élvezetről szól – a kilátásokról, a naplementékről, a csendről, a barátokkal eltöltött időről. Mélyen pihentető, de ha akarod, kihívást is jelenthet. Gondoljunk csak a SUP-jógára, a SUP-versenyekre vagy akár az olyan őrültségre, mint az Atlanti-óceán átszelése SUP-deszkán.

Ha valaha is nehézségekbe ütköztél a szörfözés megtanulásában, vagy egyszerűen félsz az óceántól, a SUP a tökéletes alternatíva, sőt, a stand up evezés eredeti első randi ötlet.

Az állva evezés teljes testet megmozgató gyakorlat, így népszerű cross-training edzéssé vált. Míg a lábizmok végzik a kemény munka nagy részét, hiszen a teljes súlyt hordozzák, a testedben emellett gyakorlatilag minden izom bekapcsolódik. Evezéskor a karokat, a hátat és a vállat használjuk, míg a hát- és a hasizmok megtartják az egyensúlyt.

A deszkán egyenesen állni stabilitást, valamint láberőt igényel. Az állva evezés korrigálja a testtartást és javítja a rugalmasságot. Ráadásul kis hatású gyakorlat, így kicsi az esélye, hogy bármilyen sérülést szerezzen a gyakorlása során. A SUP nagyszerű azoknak, akik sérülésből épülnek fel, és bárkinek, aki lazítani akar.

Kapcsolódó cikkek

Milyen előnyökkel jár az elliptikus tréner használata?

Milyen előnyökkel jár az elliptikus tréner használata?

Könnyű és praktikus edzési lehetőséget biztosít.

Hogyan lehet SUP jógázni?

Hogyan lehet SUP jógázni?

A SUP egy rendkívül sokrétűen használható sporteszköz. Nem csak arra jó, hogy bebarangoljuk általa a vízi világ csodáit, de pihenhetünk rajta, és még jógázhatunk is. Milyen is a SUP jóga?

Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

Felsoroljuk a legfontosabb egészségügyi előnyöket.