Felelős fogyasztásra való nevelés már óvodáskorban

A Procter&Gamble idén is támogatja a Blum programot.
A Procter&Gamble idén is támogatja a Blum programot.

A mese és az összművészet alkotó erejével november 30-án elindult a 16 éve minden évben megszervezésre kerülő Blum hét. A P&G évek óta elkötelezett támogatója a Blum programnak, és az általuk szervezett Blum hétnek is, amely óvodáskorú gyermekek számára kínál speciális személyiségfejlesztő programokat. A vállalat kiemelt célja, hogy a gyermekek felelős fogyasztásra való nevelését már a korai szakasztól kezdve támogassa, ezért közreműködésükkel az óvodapedagógiai Blum hét utolsó napjára az újrahasznosítás és környezeti fogyasztás tematikáját tűzték ki a szervezők.

Mindennapi fogyasztási szokásaink erőteljes döntések, amelyeknek nem mindig látjuk a környezeti következményeit és erejét. Óriási hatással vannak természeti erőforrásainkra és az ökoszisztémára, valamint globális közösségünkre. A felelős fogyasztás megteremtése a fenntartható fejlődés kulcsfontosságú tényezője, olyan egyéni és társadalmi döntéseket jelent, amelyek a lehető legkisebb hatást gyakorolják a környezetre és hozzájárulnak a társadalmi egyenlőséghez. A felelős fogyasztásra való nevelés arra törekszik, hogy a gyermekek már a legkisebb koruktól kezdve a fenntarthatóbb fogyasztási szokások felé vezető változás fontos szereplőivé válhassanak.

A Procter&Gamble elkötelezett a helyi és civil szervezetek támogatása iránt, valamint elsődleges célja a fenntartható fejlődés és a környezeti nevelés elősegítése, különös figyelmet fordítva a gyermekek fejlődésére és oktatására, így idén is kiemelt támogatója lett a Blum program megvalósulásának. A vállalat már évek óta segíti a program megvalósulását, pénzügyi és terméktámogatást nyújtva a szervezet részére. A Blum program olyan elfogadó, összeművészeti technikákat, eszközrepertoárt kínál az óvodáknak, óvodapedagógusoknak, amelyek segítségével a gyerekek szabadon fejlődhetnek egyéniségük és adottságaik szerint. Az idei Blum hét tematikájába a környezeti nevelés is fontos szerepet kapott, a hét utolsó napja az újrahasznosításról és fenntartható fogyasztásról fog szólni, a korosztályra szabott, szakértők által összeállított program segítségével.

„A vállalat 29 éves magyarországi életében folyamatosan támogatja a gyermekek, mentális és fizikai fejlődésének létrejöttét és fenntartását. – mondta Krubl Yvette, a vállalat kommunikációs vezetője. Fontosnak tartjuk, hogy állandó támogatást tudjunk nyújtani a jövő generációinak, és az őket segítő civil szervezeteknek, hogy a fenntartható fejlődés már kiskortól elkezdődhessen. Ez egy hosszútávú elköteleződés részünkről, amire nagyon büszkék vagyunk.”

Folyamatos támogatás a helyi közösségek számára

A civil szervezetek folyamatos támogatása mellett a P&G számos saját programot is indított a helyi közösségek megsegítésére. A Pampers Magyarország évek óta egyedülálló módon támogatja a magyarországi koraszülött ellátást azzal, hogy a legtöbb hazai kórház koraszülött intenzív osztályának számára térítésmentesen biztosítja az idő előtt született babák ellátásához szükséges speciális pelenkákat. Az Always idén harmadszorra szervezett kampányt a menstruációs szegénység csökkentésére, többezer fiatal lánynak nyújtva segítséget a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben. A vállalat emellett kiemelt támogatója a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, az UNICEF Magyarországnak, valamint nemrég több mint 6000 csomag pelenkát juttatott el az SOS Gyermekfalvak részére.

Felelős fogyasztás elősegítése

A felelős fogyasztás támogatása érdekében számos intézkedést vezettek be az elmúlt években. A vállalat nemrég mutatta be szépségápolási márkáinak új, újratölthető csomagolási rendszerét, amelynek köszönhetően terveik szerint 2021 végéig 50 százalékkal csökkentik a samponok és balzsamok csomagolásához használt szűz műanyag mennyiségét. A hulladékcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás együttes erőfeszítéseinek eredményeként így évente 300 millióval kevesebb szűz műanyag flakon kerül előállításra. A TerraCycle vállalattal való szoros együttműködésének eredményeként már 2017-ben jelentős mérföldkőhöz érkeztek az újrafelhasználás tekintetében, mert létrehozták az első, kereskedelemben kapható olyan fogyasztói flakont, amely teljesen újrahasznosított (90%) és tengerpartról származó (10%) műanyagból készült. A vállalat ezenkívül jelentős lépéseket tett és tesz a körkörös gazdaság megteremtése érdekében, működését 2030-ra teljes mértékben karbonsemlegessé kívánja tenni világszerte.

„A Blum program támogatása csak egy a környezeti nevelésre irányuló kezdeményezéseink közül – tette hozzá a kommunikációs vezető. – Arra törekszünk, hogy olyan programokat támogassunk és vezessünk be, amelyek már egészen kis kortól kezdve segítik a gyermekek öko-pozitív szokásainak kialakulását. Mindennapi fogyasztási szokásaink nagyban befolyásolják a jövőbeni környezetünket, és most, hogy mindennél több időt töltünk otthon, ezek az apró szokások különleges jelentést kapnak, és változást hozhatnak az egész bolygó javára, ezért most van itt az idő, hogy cselekedjünk.”

A Blum programról:

www.blumprogram.hu
https://www.facebook.com/blumprogram
https://www.facebook.com/groups/Blumkozosseg

Kapcsolódó cikkek

A Procter&Gamble idén is támogatja a Blum programot.

Felelős fogyasztásra való nevelés már óvodáskorban

A Procter&Gamble idén is támogatja a Blum programot.

Dr. Ősapay György - a szoptatás fontossága!

Anyatejes táplálás világnapja: Miért fontos a szoptatás?

A cikkben felsorakoztatjuk az érveket, hogy miért is fontos az anyatejes táplálás.

Babaházat szeretne kislányának?

Babaházat szeretne kislányának?

Így érdemes babaházat választani.