Rebornbaby - tisztára, mint az igazi!

Egyesek cuki kisbabaként, mások megtestesült rémálomként látják
Rebornbaby - az élethű baba

Csillogó tekintetek, mosolygó pofi, édes párnás kiskezek – Jázmin a kezében tartja a kicsi Richárd-babát, aki - ahogy a karszalagja is árulkodik róla - 2020. november 11-én született 1850 grammal. Óvatosan kell tartani a kis koraszülött fejét, hiszen gyenge még. Ha tartjuk, érezhetjük kicsi szívének verését is. Csakhogy ez a szív elemek segítségével ver és a kis párnás kezek sem a puha babahústól, hanem az anyagot kitöltő vatelintől és a szivacstól puhák.

Egyesek azt mondják, hogy rémálom, ez a bébi-pótlék, ám Jázmin, aki maga is a megszólalásig az igazira hasonlító, élethű - úgynevezett „reborn” - babákat alkot, rajong értük. Tizenkét éves kislányával együtt hódolnak a szenvedélynek, vásárolnak interneten kéz-láb-fej-szettet alapként, szemnek, hajnak, szempillának anyagokat és természetesen festékeket, amelyek az újszülött baba színét fogják megadni. Jázminról fel sem tételezhetjük, hogy azért készíti és szereti a reborn-babákat, mert pótolni szeretné a saját gyermeket, hiszen sajátból épp hat van neki. A gyerekek kibékültek anyjuk játékszenvedélyével, mert ő csak gyártja, ám játszani már átengedi kislányainak az elkészült alkotásokat.

Leokadia Wolfers a legnagyobb baba- és macivásár szervezője Németországban. Tizenöt éve foglalkozik reborn-babákkal. „Tíz éve meglendült a rebornok iránti igény, ma már a vásári kínálat 70%-a ilyen baba” – mondja. Aki reborn-babáját babakocsiba vinné be a vásárra, annak rossz hír, hogy a zsúfoltság miatt ezeket a babákat csak hordozókendőben szabad vinni-hozni a területen. „Akik nincsenek érintve a reborn-témában művészi vagy fogyasztói szinten, azok őrültnek gondolnak bennünket” – mondják a megszállott babázók, de egyébként szerintük rendben van az is, hogy egyesek azért rendelnek reborn-babát, mert a saját gyermek iránti vágy annyira nagy (és beteljesületlen).

Egy 47 éves vásározónak négy reborn-babája és három igazi, saját gyermeke. Azt mondja, hogy néhányan hülyeségnek tartják, hogy neki játékbabái vannak, és egyenesen hátborzongatóak szerintük az élethű baba. „Ezzel nem tudok azonosulni, szerintem édesek és szeretnivalóak. Van, aki kisvonatokat gyűjt és játszik velük, mások a falakat kenik össze színekkel – mindenkinek van egy hobbija.

Érdekes tanulmány volna, hogy valóban nincs-e pszichológiai háttere a reborn-babáknak, de egyelőre nincs olyan pszichológus vagy hallgató, akit izgatna ennyire ez a téma.

Kapcsolódó cikkek

Babaházat szeretne kislányának?

Babaházat szeretne kislányának?

Így érdemes babaházat választani.

A Procter&Gamble idén is támogatja a Blum programot.

Felelős fogyasztásra való nevelés már óvodáskorban

A Procter&Gamble idén is támogatja a Blum programot.

Dr. Ősapay György - a szoptatás fontossága!

Anyatejes táplálás világnapja: Miért fontos a szoptatás?

A cikkben felsorakoztatjuk az érveket, hogy miért is fontos az anyatejes táplálás.