A házassági bontóper

Mit is az a házassági bontóper?
A házassági bontóper

A válóper, vagyis jogilag helyes formában a házassági bontóper, egy olyan jogi eljárás, amely során egy házasságban élő házaspár a házasságuk felbontását kezdeményezi a bíróságnál.

A bontóper eredményeként a bíróság hivatalosan is megszünteti a házasságot, illetve egyéb jogi ügyekben.

Magyarországon csak és kizárólag bírósági úton lehet kezdeményezni a válást. Megindítására pedig személyesen vagy jogi képviselő útján van lehetőség.

A bontóper egy rendkívül összetett, illetve érzékeny jogi eljárás. Általában tanácsadó vagy jogi képviselő segítségét ajánlják mindkét félnek, hogy biztosítsák érdekeik védelmét, valamint azt, hogy a jogi eljárás során a legjobb döntéseket hozzák.

Mikor indítható ilyen eljárás?

A bontóper abban az esetben megy végbe, ha a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott.

Milyen típusai vannak?

A válóper lehet tényállásos vagy közös megegyezésen alapuló.

A tényállásos bontóper esetében a házastársak nem értenek egyet a válás tényével vagy feltételeivel, és a bíróságnak kell döntést hoznia a vitás kérdésekben.

Közös megegyezésen alapuló válóper esetében a felek egyetértenek a válás feltételeivel, valamint közösen kérik a bíróságot a házasságuk felbontására.

Helyrehozható még?

A bontóper kezdeti fázisában a bíró, mint egy békéltető, minden esetben megpróbálhatja a feleket kibékíteni. A pároknak még ebben a fázisban is van lehetőségük helyrehozni, illetve helyreállítani a házasságukat. Továbbá megpróbálkozhatnak a vitás kérdéseket előzetesen is megoldani, például terápiával, közvetítéssel. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyire megterhelő mind érzelmileg mind anyagilag egy házassági bontóper.

Fontos kiemelni azonban, hogy a házasság felbontása iránti per önmagában a vagyonközösséget még nem osztja fel, így a bíróság bontó döntése értelmében egy külön vagyonközösséget megosztó vagyonjogi pert irányoz elő a közös vagyon felosztása érdekében.

A házasság megszűnésével életbe lépő jogok

Amikor a házasság felbontását kimondó bírósági ítélet jogerőre emelkedik, a házasság hivatalosan is megszűnik. Ezzel beállnak a házassági jogviszony megszűnését követő joghatások. Ilyen joghatás lehet például:

§ a házasságkötési képesség visszanyerése (a felek újra köthetnek érvényes házasságot)

§ a férje nevét viselő feleség szabadon dönthet arról, hogy milyen nevet kíván viselni (amennyiben bíróság nem tiltotta el ettől)

§ a házastársi vagyonközösség megszűnése

§ a házasságon alapuló apai vélelem megszűnése

§ a házastársi eltartásra való igény lehetősége megnyílik

§ megszűnik az öröklésen alapuló házastársi haszonélvezeti jog lehetősége.

Hosszan elnyúló, költséges, fizikailag és érzelmileg is egyaránt leterhelő egy házassági bontóper, melynek hatalmas jelentősége van az életünkben, valamint nagy mértékben befolyásolja azt.

A fent részletezett okok miatt érdemes törekedni a problémák békés megoldására vagy a közös megegyezés elérésére, amely minden fél számára a legkedvezőbb opció.

Amennyiben erre már nincsen lehetőség, akkor a bontóperek során előfordulhatnak buktatók, valamint egyéb komplikációk, amelyek hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy mindkét fél alaposan készüljön fel a jogi eljárásra. Erre a legjobb lehetőség, ha segítséget kér egy jogi szakembertől.

Szerzi jogi segítség

A megfelelő jogi képviselet, valamint a dokumentáció pontos előkészítése kulcsfontosságú egy sikeres és igazságos eljárás érdekében. Ha további kérdése merül fel, a Szerzi platformon kérhet online jogi tanácsadást is egy regisztrált, ügyvédi kamaránál ellenőrzött ügyvédtől.

Kapcsolódó cikkek

Íme 8 érdekes eljegyzési hagyomány a világ minden tájáról

Íme 8 érdekes eljegyzési hagyomány a világ minden tájáról

Tervezed, hogy megkéred párod kezét? Ismerkedsz a webáruházak gyűrű kínálatával? Kapcsolódj ki ezzel a 8 érdekes eljegyzési hagyománnyal!

A házassági bontóper

A házassági bontóper

Mit is az a házassági bontóper?