Hogyan készítsük fel a családot az bölcsődére és az óvodára?

Szülőként rengeteget tehetünk azért, hogy a bölcsőde és az óvoda megkezdése ne jelentsen hatalmas traumát a család számára.
Hogyan készítsük fel a családot az bölcsődére és az óvodára?

A beszoktatás általában nem zökkenőmentes, azonban van pár olyan módszer, amit kipróbálva javíthatunk a helyzeten. De vajon mit tehetünk azért, hogy se a szülők, se a gyermek, se pedig a kistestvér számára ne legyen trauma az elválás? Cikkünkben erre a kérdésre kerestük meg a választ!

A szoktatás első lépései

Először a cumi elhagyása, a szobatisztaság kerül előtérbe, amit a legjobb nyáron megtenni, még mielőtt intézménybe megy a gyermek. Persze a bölcsőde esetében ez nem feltétlenül szükséges, de érdemes felkészíteni a kicsiket mindenre. Nem kell azonban azonnal megismertetni rengeteg mesével és mondókával, hiszen mind a bölcsi, mind az ovi pontosan erre szolgál. A sikeres kezdéshez sokkal másabb képességekre kell hangsúlyt fektetni.

Először magyarázzuk el nekik, hogy mi történik velük éppen. Nem a legjobb megoldás, ha az intézményben hagyjuk őket magukra először. Ha esetleg korábban nem találtunk rá módszert, hogy elváljunk tőlük, akkor a nyár folyamán érdemes arra törekedni, hogy a gyermek töltsön el egy kis időt a nagyszülőknél, rokonnál, hogy akkor is biztosan érezhesse magát, ha távol van anyától és apától.

Szerezzük be a szükséges kiegészítőket!

A kicsik sokkal jobban fogják szeretni a bölcsit és az ovit, ha olyan kellékeket szerzünk be nekik, amiken a kedvenc mesehősük található. Legyen szó az ovis zsákról, esetleg a fogmosó pohárról, egy Jégvarázsos a lányoknak, egy motoros a fiúknak és máris kellemesebben telik ez az időszak. Ne feledkezzünk meg a textilekről sem, hiszen ezeket is magunkkal kell vinni. Szerencsére az ovis lepedő árak nem túl magasak, így nyugodtan beszerezhetünk belőle többet, így nem kell állandóan azon aggódni, hogy nem szárad meg a gyermek ágyneműje.

Tanítsunk meg neki pár feladatot, hogy önállóbbak lehessenek!

Különösen az óvodában lesz fontos, hogy megtanuljanak olyan dolgokat, amikkel megkönnyíthetik a maguk és az ott dolgozók életét. Az új szabályokat érdemes velük már előre tisztázni, így pakoltassuk el velük a ceruzákat, tetessük a helyükre a plüssjátékokat, de akár az öltözködésben is önállósíthatjuk őket. Nagyon jó, ha már egyedül fel tudják venni a nadrágot, a kabátot és a cipőt, hiszen ezekre az intézményben is szükség lesz. Nem árt az sem, ha boldogulni tud a mosdóban, legyen szó a fogmosásról, esetleg a kézmosásról egyaránt.

Alakítsunk ki rutint!

Az egész család számára fontos, hogy időben alakítsunk ki egy rutint, reggelre és estére. Mivel a bölcsibe és az oviba időben oda kell érni, így nem árt egy szigorú rendszer, hogy minden reggel fel tudjanak kelni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy este időben lefektessük őket. Ezzel sokkal gördülékenyebben telik majd a család számára a beszoktatás, hiszen a keléssel és a fekvéssel sem lesznek gondok. Nem árt a közös reggeli, a közös vacsora, hiszen ez is keretet ad a napoknak.

Összegezve

Fontos tehát, hogy ne csak a gyereket, hanem az egész családot felkészítsük a beszoktatásra. Testvér esetén fontos, hogy rá is elegendő időt szenteljünk, szerezzük be a szükséges kiegészítőket és alakítsunk ki egy napi rutint, amivel sokkal egyszerűbben telhetnek a napok.

Kapcsolódó cikkek

Az emberek vonzódnak a tájképekhez

Az emberek vonzódnak a tájképekhez

Amikor valaki kipróbálja a gyémántfestést, általában mindig tájképet készít, mivel hihetetlenül nyugtató a hatása egy ilyen jellegű képnek.