Magányos nyugdíjasok - mi a megoldás?

Magányos nyugdíjasok - mi a megoldás?
Magányos nyugdíjasok - mi a megoldás?

A magánytól nehéz megszabadulni, azonban mi is sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Akár olyan tevékenységekkel, amelyek nem igényelnek sok időt és energiát. A JAMA Psychiatry folyóiratban megjelent új kutatás szerint a magányosság érzése egy egyszerű telefonhívással, már néhány perc alatt csökkenthető. A vezető senior telefongyártó Doro is ezt hirdeti: mindenkinek érdemes kivennie a részét, hogy a magányosságot csökkentsük, mivel ez közös felelősségünk.

A magány bárkit, bármely életkorban érinthet, a hosszú ideje tartó bezártság pedig csak fokozta ezt az érzést. Ráadásul tudjuk, hogy a világjárvány alatt a mentális egészségünk is súlyos károkat szenvedett. Korábbi kutatások is megállapították, hogy a szorongás és a depresszió gyakran összefügg a fokozódó magányossággal. Jó hír azonban, hogy ha csak 10 percet beszélünk valakivel telefonon, már az pozitív hatást hozhat! Egy friss, a JAMA Psychiatry lapban megjelent tanulmány szerint már rövid, de rendszeres telefonhívások is csökkenthetik az egyedüllét érzését. A vizsgálat során a hívott félnek hagyták, hogy ő vezesse a beszélgetés fonalát. "Néha elég csak az az érzés, hogy mi irányítunk. Lehet, hogy életünk más területein úgy érezzük, kicsúszott a kezünkből az irányítás, de egy általunk vezetett beszélgetés során mégis érezhetjük ennek ellenkezőjét." - mondta a tanulmány szerzője, Maninder Kahlon. Ez jó hír lehet az egyedül, vagy idősotthonban élők számára, akik jelenleg nem láthatják szeretteiket.

A kutatás 240 fővel zajlott, a résztvevő fele egy hónapon keresztül rövid, átlagosan 10 perces telefonhívásokat fogadott önkéntesektől, míg a résztvevők másik fele nem. Az önkénteseket a vizsgálat előtt empatikus beszélgetési technikákra készítették fel. A pszichiátriai folyóiratban közzétett eredmények szerint a hívásokat kapók átlagosan 20 százalékkal kevésbé érezték magukat magányosnak az időszak végén. Azokhoz képest, akiket nem hívtak fel, a hívást fogadók egy 7 pontos skálán átlagosan több mint 1 pontnyi javulásról számoltak be a magányosság érzésében a felmérés szerint.

A vezető telefongyártó, a Doro hozzáteszi: az idősek a legnagyobb kockázati csoportként viselik a legnagyobb terhet, amit az elszigeteltség okoz. Azonban sok idős ember számára a jelenlegi helyzet nem újdonság; már a korlátozások előtt, csak Svédországban 600 000 idős érezte magát magányosnak. A svéd telefongyártó szerint mindannyiunknak felelőssége van abban, hogy ne csak ebben az időszakban, hanem minden időben küzdjünk az egyedüllét ellen. Vallja, hogy mindenkinek érdemes használnia a rendelkezésre álló technikai eszközöket, hogy csökkenti a magányt és a kiszolgáltatottságot a környezetében, amelyet túl sokan kénytelenek megtapasztalni.

"A társadalmi kirekesztettség és a kényszerű magány sok idős ember számára valósággá vált, ami a koronavírus miatt most még drasztikusabb. A szenior korú embereknek nagyobb szüksége van a kommunikációra, mint valaha. Egyszerű lépésekkel, például egy egyszerű telefonhívással képesek vagyunk csökkenteni a szorongást, és közelebb hozni a családokat." - tette hozzá Carl-Johan Zetterberg Boudrie, a Doro vezérigazgatója.

Forrás: JAMA Psychiatry, 2021

Kapcsolódó cikkek

Hogyan készítsük fel a családot az bölcsődére és az óvodára?

Hogyan készítsük fel a családot az bölcsődére és az óvodára?

A bölcsődei és az óvodai beszoktatás esetén fontos, hogy az egész családot felkészítsük a változásra. Lássuk, hogy mit tehetünk!

Kalocsai Család és KarrierPONT

Kalocsai Család és KarrierPONT

2021 februárjában fejeződött be a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár, a Magyar Női Unió és az Együtt Európáért Alapítványból álló konzorcium által elnyert Kalocsai Család és KarrierPONT elnevezésű projektje.

Milyen egy hagyományos eljegyzés?

Milyen egy hagyományos eljegyzés?

Nem vagy tisztában azzal, hogy milyen egy hagyományos esküvő? Akkor tarts velünk, ebben a cikkben választ adunk minden kérdésedre!