Vissza az óvodába?

Sosem szerettem óvodába járni, valószínűleg nem voltam ezzel egyedül.
Dajka OKJ tanfolyam

Sosem szerettem óvodába járni, valószínűleg nem voltam ezzel egyedül.  Mindennap ugyanaz a szisztéma. Reggeli, játék, ebéd, játék, uzsonna, hazamenetel. Idegen nénik játszottak velünk, akik ezért még fizetést is kaptak.

Legalábbis ez volt az akkori elképzelésem. Az meg sem fordulhatott a fejemben, hogy ez nekik sem csak móka és kacagás. Kisgyermekre felelősségteljesen vigyázni nem egyszerű feladat.

A pszichológia tudománya szerint az első három év a legmeghatározóbb az ember személyiségének fejlődésében. Óvodába legtöbben három éves korban kerülünk, amikor személyiségfejlődésünk még javában tart, valamint itt tanuljuk meg a szociális viselkedés alappilléreit. Az óvodában eltöltött évek alatt tehát nem csak játszottunk, hanem keményen tanultunk, a lábát lógató óvónő pedig tanított.

A kisgyermekes szülőknek nem mondok újdonságot azzal, hogy nehéz egyszerre a gyerekkel és magukkal is foglalkozniuk. A nagyszülők sem érhetnek rá minden alkalommal, amikor kivennének egy szabad estét. Megbízható, gondos bébiszittert szintén nem egyszerű találni. Az ilyen munkára jelentkezőket gyakran azért utasítják vissza, mert nincs tapasztalatuk.

Mindkét fél problémájára lehet megoldás. Az ország számos pontján kerülnek meghirdetésre óvodai dajka OKJ-s tanfolyamok. Ennek a képzésnek az elvégzése óvodákban, gyermekotthonokban foglalkoztatási feltétel. A tanfolyam elkezdéséhez elegendő alapfokú végzettség és betöltött 18. életév.

A képzés hivatalos leírása szerint, az óvodai dajka az óvodáskorú gyermek nevelését ellátó intézményben, az óvodapedagógus irányításával végzi gondozó-nevelő munkáját. Közreműködik a gyermek gondozásában, a higiénés feltételek biztosításában, a környezet rendjének, tisztaságának megteremtésében, valamint balesetvédelmi teendőket lát el. Munkáját a gyermek napirendjéhez igazodva, önállóan szervezi.

A tanfolyamhoz pluszpontként írható, hogy elvégzése után nemcsak óvodákban, kisgyermekekkel foglalkozó intézményekben dolgozhatunk vele, hanem intézményen kívül is úgy vállalható gyerekfelügyelet, hogy a munkaadót egy bizonyítvány biztosítja a munkavállaló szaktudásáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyermekbaleset biztosítás

Gyermekbaleset biztosítás

Kevesebb gyerekbaleset is lehetne, ha a nyári gyerektábort szervezőknek megfelelő biztosítási csomagjuk lenne.

Vissza a gyökerekhez - Fajátékok a célkeresztben

Vissza a gyökerekhez - Fajátékok a célkeresztben

Amikor a világ egyre digitálisabbá válik, sok szülő és nagyszülő törekszik arra, hogy gyermekük életében megtalálják az egészséges egyensúlyt a képernyő előtti idő és a fizikai játék között.

Dajka OKJ tanfolyam

Vissza az óvodába?

Aki szereti a gyerkeket és szeretne pályát váltani, módosítani, remek alkalom a most induló dajka OKJ tanfolyam.