Készülj fel a váratlan helyzetekre, köss biztosítást 2024-ben is!

Amikor már hosszú ideje minden rendben van körülöttünk, akarva-akaratlanul is eszünkbe jut, hogy meddig tart még.
Készülj fel a váratlan helyzetekre, köss biztosítást 2024-ben is!

Nem pesszimizmusból, nem azért, mert lelkileg nem vagyunk jól, egyszerűen csak így működik az élet, tele van hullámvölgyekkel és kockázatos pillanatokkal. Bár sokan inkább elfordítják a fejüket, és tudomást sem vesznek a balesetveszélyes helyzetekről, a tudatosabbak azonban előre gondolkodnak, és igyekeznek felkészülni a váratlanra is.

Nem titok, ez a cikk annak a körültekintő rétegnek szól, aki szívesen elgondolkodik a biztosítások jelentőségén. Íme néhány felvetés, amely pár lépéssel mindannyiunkat közelebb vihet egy szerződés megkötéséhez.

A tudatos pénzügyi tervezés garanciája - biztosítással könnyebb!

Egy rossz mozdulat, egy véletlen baleset, egy hirtelen bekövetkező szerencsétlenség: mindegyikből van bőven, és senki nem olyan mázlista, hogy Murphy soha ne érjen utol. A legtöbb probléma ráadásul sok esetben egészségügyi nehézségekkel és anyagi terhekkel is együtt jár, amely tovább ront az egyébként sem könnyű helyzeten. Ilyenkor egy ideálisan megkötött biztosítás rengeteget segít abban, hogy legalább a pénzügyi gondokon enyhíthessünk.

A kockázatviselési formák bármelyikét is választjuk, lényegük szerint mind ugyanazt a célt szolgálják. Ez nem más, minthogy egy előre nem látható káreset alkalmával a veszteségeinkből adódó költségeket legalább részben - vagy még jobb esetben - teljesen átvállalják. Ennek köszönhetően bármekkora is a baj, legalább a költségvetésünket illetően nyugodtak maradhatunk, és úgy érezhetjük, van megoldás.

Legyen szó az ingatlanunk, az ingóságaink, a gépjárművünk vagy a testi épségünk megóvásáról, napjainkban a biztosítások rendkívül széles kínálatából válogathatunk, ha extra védelemre szeretnénk szert tenni. Pozitívum még, hogy a konstrukciók általában típusoktól függetlenül is maximálisan személyre szabhatóak, így garantált, hogy ma már mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő lehetőséget.

3 népszerű biztosítási konstrukció, amelyen célszerű elgondolkodni 2024-ben is

Eltérő mértékben, de manapság a legtöbbünknek szüksége lehet biztosításra. Gondoljunk csak a hirtelen fellépő egészségügyi gondokra, vagy arra, hogy a legnagyobb vagyontárgyainkban (például autó, motor, ingatlan) kár esik.

Mind a munkából való kiesés, mind az értéktárgyak megsemmisülése, megrongálódása komoly kiadásokat jelenthet, amelyeket saját zsebből kifizetni olykor lehetetlen, vagy hosszú éveken át tartó lemondásokkal jár. Ezért a következő bekezdésekben olyan konstrukciókra hívjuk fel a figyelmet, amelyekről úgy gondoljuk, hogy 2024-ben szinte elengedhetetlennek számítanak.

Balesetbiztosítással a családunkat is megvédjük az anyagi terhektől

Családos emberként egy baleset nem kizárólag minket, de hozzátartozóinkat is érinti. Különösen igaz ez akkor, amikor a szerencsétlenség következtében hosszú időre kiesünk a munkából, ezért az anyagiak tekintetében sem lehet a megszokott bevétellel számolni. Miután a betegszabadság és táppénz időszaka alatt a jövedelmünk csekély százalékára tehetünk csak szert, az ilyen helyzetekben jól jön, ha rendelkezünk balesetbiztosítással.

A balesetbiztosítások az önállóan, de utas- és lakásbiztosítás kiegészítő elemeként is megköthető kockázatviselési formák közé tartoznak. Alapszolgáltatásaik leggyakrabban a balesetből származó halálesetre, valamint a balesetek okozta maradandó egészségkárosodásra, csonttörésre, égési sérülésre térnek ki. Emellett általában a (helyreállító) műtéteket és a hosszas kórházi benntartózkodás költségeit is fedezik.

Casco: ahol a kötelező biztosítás már nem segít

A saját gépjárműre kötött kötelező biztosítás (KGFB) kizárólag a másik fél kárát fedezi. Röviden ez azt jelenti, hogy egy általunk okozott baleset során a mi autónkban, motorunkban, kisbuszunkban, stb. keletkezett sérüléseket 100%-ig magunknak kell finanszírozni. Amennyiben viszont casco biztosítással is rendelkezünk, a szerződésünk feltételei szerint mindig számíthatunk anyagi juttatásra, függetlenül attól, hogy a károk felelőseként vagy elszenvedőjeként veszünk részt a történetben.

Emellett a casco vihar-, tűz- és üvegkár során, valamint abban az esetben is fizet, hogyha mi okozunk kárt saját autónkban. Egyszóval olyan átfogó védelmet nyújt, amelyen az összes járműtulajdonosnak érdemes elgondolkodnia.

Egy élet munkájának megóvása lakásbiztosítás segítségével

Amikor az otthonunkat éri káreset, akkor egy élet munkáján esik csorba. Ezt a tényt önmagában is nehéz feldolgozni, különösen akkor, amikor a pusztítás mértéke több százezres vagy milliós tétellel függ össze.

Szerencsére a mai lakásbiztosítások alapszolgáltatásaik tekintetében is rendkívül sokoldalúak: fedezik a tűzesetekből, természeti csapásokból, katasztrófákból származó következmények helyreállítását, miközben az ingóságok (házban, lakásban található vagyontárgyak) védelmére is kitérnek. Gyakori, hogy lopás, vandalizmus vagy a vezetékes vízrendszer meghibásodása (csőtörés) esetén is automatikusan térítenek, de ha nem így van, általában ezeket a fedezeti elemeket kiegészítésként is ki lehet választani.

Útravaló a biztosítások kiválasztásához

Amint arról szó esett, aktuálisan tengernyi biztosítási lehetőség áll a rendelkezésünkre, így a választás ha nem is nehéz, de mindenképp idő- és energiaigényes feladat. A különböző ajánlatok társaságonként eltérhetnek - és ennek tetejébe személyre szabhatóak -, tehát döntés előtt kétségtelenül végig kell bogarászni a szerződési feltételeket.

Sokat jelent, hogyha ezt megelőzően pontosan felmérjük a hosszú távú terveinket, céljainkat, és kizárólag azok mentén tájékozódunk. Amennyiben egyedül nem boldogulunk, bármikor igénybe vehetjük egy független biztosításközvetítő szakember segítségét, aki az összes meghatározó szempontra felhívja a figyelmünket a mérlegelés során.

Kapcsolódó cikkek

Alapvető eszközök és tartozékok a költözéshez

Alapvető eszközök és tartozékok a költözéshez

A sikeres költözéshez szükség van egy alapvető eszközökből álló eszköztárra.

Vajon káros is lehet a fürdőzés?

Vajon káros is lehet a fürdőzés?

Jótékony, de kifejezetten ártalmas hatásai is lehetnek a pancsolásnak.

Zöld beruházások, amik óvják a Földet és a pénztárcát

Zöld beruházások, amik óvják a Földet és a pénztárcát

Pár apró lépés, és máris sokkal zöldebb lesz az otthonod.