Irány Dubrovnik!

Az Adria kulturális gyöngyszeme.
Dubrovnik látnivalói

"Az Adria gyöngyszeme", Dubrovnik, egy nagyszerű egyvelege a történelmi emlékeknek, a nap és a tenger áldásainak, és a környezeti szépségeknek, így méltán népszerű turistacépont. A Dinári Alpoknak és a tengernek köszönhetően a helyét a városnak hihetetlen a panorámája, órákig bámészkodhatunk akár egy ültő helyünkben is, mégsem lehet a látvánnyal betelni. Akkor sem kell azonban kétségbeesni, ha pár nap után valami másféle feltöltődésre vágynánk. Dubrovnikban rengetek olyan látnivaló van, amely különleges kulturális élményeket kínálnak. Azt hogy mennyibe kerül oda eljutni, nézd meg ezen horvát autópálya díjkalkulátor segítségével.

Kezdje a napot a város történelmének feltérképezésével!

Andalogjon város falai és az Óváros környékén, és teljen be az évszázadok minden szépségével! Egy dubrovniki nyaralás nem lenne teljes e két program nélkül. A városnéző túrákhoz az őszi vagy a tavaszi napok a legkellemesebbek, hiszen a turistaszezonban a tömeg mellett a hőség is kimerítő lehet. A nyári melegben érdemes inkább a késő esti vagy a kora reggeli órákban bejárni van várost. Ha a forróság nem tántorította el a városnézéstől, akkor is biztosan jólesik majd a hűsítő fürdőzés a kristálytiszta tengerben.

Miket érdemes megnézni Dubrovnikban?

Dominikánus Kolostor és Múzeum

Ezt a lenyűgöző kolostort 1301-ben kezdték el építeni, és ma már múzeumként működik. Ha érdekel minket a középkori történelem, akkor is valódi gyöngyszemekre bukkanhatunk.

A művészeti alkotások, koronázási ékszerek, régi kéziratok és a számtalan egyéb kordokumentum biztosan lenyűgözi majd a látogatót.

Cím: Od sv. Dominika 4, Dubrovnik
Nyitvatartás: nyáron (május 1. - október 31.) 09.00 - 18.00, télen: 09.00-17.00

Srd domb

Innen nyílik a legjobb kilátás Dubrovnikra és a környező tájakra, így a Srd domb kétségtelenül kihagyhatatlan élmény. A kilátót a dubrovnikiak 1969-ben építették fel, és azóta már több millió látogató járt itt, akik szerették volna élvezni a világ egyik legszebb panorámáját. Egy tiszta, napsütéses napon akár 60 km-re is elláthatunk innen. Az Srd domb tetejére 4 perc alatt lehet feljutni a narancssárga felvonókkal. A helyszín autóval vagy sétával is megközelíthető, de bárhogy is jussunk oda, fantasztikus kilátás lesz a jutalom, és egy nagyszerű éttermemben is felfrissülhetünk. A teraszos étterem mellett egy amfiteátrum is megtalálható, ahol állandó kiállítás tekinthető meg a délszláv honvédő harcokról.


A felvonóról a Dubrovnik Cable Car oldalon tájékozódhatunk.

Az Elafit-szigetek

A Dubrovnik közelében található szigetvilág tizenhárom nagyobb és kisebb szigetből áll. Közülük három lakott, de ezek is teljes mértékben a nyugalom szigetei: Koločep vagy Kalamota (ahogy a helyiek hívják), Lopud és Sipan. A teljes terület természetvédelmi park, örömet okoznak minden egyes kereső szeme és lelke számára békében és pihenésben. Ezeken a szigeteken nincs autóforgalom, a turistákat is kicsi golfkocsikkal szállítják.

Semmi sem zavarja meg az idelátogatók nyugalmát: a türkizkék tenger által körülvett partokat erdei ösvényeken közelíthetjük meg, és nyüzsgéstől távol pihenhetünk a homokos és kavicsos strandokon, a helyi halászoknak hála friss tengeri ízeket kóstolhatunk az éttermekben. Sok utazási iroda kínál kirándulóhajó egy egynapos körutazást kínál az Elafiti körül, de egy menetrendszerinti hajójárattal is ellátogathatunk ide Dubrovnikból.

A szigetek történelme elválaszthatatlanul összefonódnak Dubrovnikéval. Az Elafiti-szigetek az illírek kora óta lakott, ők építették azt a védőfalat is, amelyre Šipan-szigetén bukkantak rá. Šipan nyugati részén pedig egy egykori római villa maradványai őrzik a rómaiak nyomait. A sziget keleti részén fekvő Suđurađ faluban áll a Stjepović-Skočibuha család 500 éves reneszánsz erődje. Egészen különös élmény ellátogatni az elafiti települések kis falvainak templomaiba, ahol több értékes festészeti remekművet is őriznek. A templomok közül mindenképp érdemes megnézni a Szent Antal kápolnát Koločepen, és a Spilicei Szűz Mária templomot Lopudon.

Trsteno Arborétum

A Trsteno Arborétum a Horvát Tudományos Akadémia arborétuma, egy gyönyörű reneszánsz a kert a városon melletti domboldalon, a tenger ölelésében. Pálmafák, mandarin és grapefruit növekszik ebben a csodálatos, buja kertben. A sokszor 400 éves fák akár 50 az méter magasságot is elérik. Akit lenyűgöz a mediterrán növényzet változatossága és szépsége, az mindenképpen látogasson el a Trsteni Arborétumba. Ha a tavaszi kirándulásokat tervezi, akkor különösen érdemes beiktatni a kertet egy napsütéses napon a programba.

Cím: Potok 20, Trsteno
Nyitvatartás: nyáron 08.00 - 21.00, télen 08.00 - 15.00


Ferences Kolostor Múzeum

A Ferences-rendi kolostor (Franjevački samostan) a dubrovniki építészet egyik legszebb remekműve. A napjainkban látható finom művű Ferences kolostort román-gótikus stílusban kezdték építeni 1337-ben, majd az 1667-ban történő földrengést követően a kolostor templomát barokk stílusban építették újjá, az eredeti templomból csak a kapu maradt meg a Pietával. Az épületegyüttes leghíresebb része a XIII. század első negyedében épült, és Horvátország legfinomabb mívű román-gótikus épületének tartják. Érdemes megtekinteni az 1860-ban készített, Szent Ferenc életét bemutató freskókat, és a zárda falába épített szarkofágot, melyet domborművek díszítenek, a kolostor parkjában álló Szent Ferenc szobrot a kúttal, és az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat. Cím: Placa 2, Dubrovnik

Dubrovnik szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Peppa-Park nyílik Németországban

Peppa-Park nyílik Németországban

Méghozzá Günzburgban, a LEGOLAND mellett.

Bulgária - tippek a nyaraláshoz

Bulgária

Bulgária az egyik legszebb a hely a világon. A cikkben Bulgáriáról olvashatsz kicsit részletesebben.

Beloiannisz, a görög község Magyarországon

Beloiannisz - a görög község Magyarországon

Görög ortodox templom is található itt, ami a Szent Demeter, Szent Konstantin és Szent Heléna névre hallgat.