Napelem – enHome

Ma már nem meglepő, ha egyes lakóházak tetején olyan energiahatékonyság növelő szerelvényeket látunk, mint a napkollektor vagy a napelem.
Napelem - a jelen és a jövő!

Ma már nem meglepő, ha egyes lakóházak tetején olyan energiahatékonyság növelő szerelvényeket látunk, mint a napkollektor vagy a napelem. Az egyre gyakoribb jelenség okai az elérhető árú technológiában, az erősödő energiatudatosságban, valamint a megtérülésben keresendőek. A két technológia közötti különbség az, hogy a napkollektor a napsugárzást hőenergiává alakítja át nagy hatékonysággal, míg a napelem villamos energiát állít elő.

A napelemnek több fajtáját ismerjük, melyeket gyártástechnológiájuk szerint különböztetünk meg. A kereskedelmi forgalomban léteznek monokrisály-, polikristály-, illetve vékonyfilm technológiával készített panelek. A megfelelő típus kiválasztását a felhasználási igény, és a telepítés helyének adottságai határozzák meg.

A napelemes rendszerek telepítését számos előny indokolja. Elsősorban általában a saját villamosenergia-fogyasztás fedezése és villamosenergia számla csökkentése a cél. Kevesen gondolnak arra, hogy a napelempanelek a tetőt is védik a környezeti behatásoktól, sőt nyári időszakban nem éri direkt napsugárzás a napelem által elfoglalt tetőfelületet, mely önmagában is kedvezőbb klímát biztosít az ingatlanokban. Nem elhanyagolható előny az ökológia lábnyom csökkentése sem. Egy átlagos magyarországi háztartás mintegy 800 kg CO2 kibocsájtással csökkenti a természet terhelését, amennyiben alternatív módon állítja elő a saját villamosenergia-fogyasztását. Tehát a háztetőkön látható napelemes rendszerek nem csupán a költségcsökkentést reprezentálják, hanem a környezettudatos gondolkodást is.

Joggal merül fel a kérdés, mitől függ az, hogy mennyi villamos energiát állít elő a napelemes rendszer? Szaknyelven szólva mekkora a rendszer hatásfoka? A napelemmel előállított villamosenergia-mennyiséget alapvetően öt tényező befolyásolja: a napsütötte órák száma, a napsugárzás intenzitása, a napelem tájolása, a fény beesési szöge, valamint a külső hőmérséklet. Magától értetődik, hogy annál több energiát tudunk előállítani, minél többet süt a nap. Azonban nem mindegy, hogy hogyan helyezzük el a napelemeket a tetőnkön. Horizontális-, illetve vertikális síkban is törekednünk kell az optimális elhelyezésre. Magyarországon legideálisabb a déli-, délnyugati tájolás, valamint a 45 fokos függőleges dőlésszög. Természetesen elsősorban a tetőnk kialakítása fogja befolyásolni a telepítési lehetőségeket. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy a külső hőmérséklet növekedésével a hatásfok csökken. Tehát a közhiedelemmel ellentétben, bár nyáron süt legtöbbet a nap, de a magas környezeti- és panelhőmérséklet miatt a hatásfok akár harmadára is csökkenhet. Termelés szempontjából a legelőnyösebbek a kevéssé meleg, ámde napsütötte időszakok. Ebből a szempontból általában a tavaszi és őszi időszakban termelnek leghatékonyabban a napelemes rendszerek.

Természetesen a napsütötte órák számát és a külső hőmérsékletet nem tudjuk szabályozni, de mégis növelhetjük a rendszerünk hatásfokát egyéb megoldásokkal. Háztartási méretekben a teljesítménynövelés legegyszerűbb módja a panelenkénti inverteres rendszer alkalmazása, mely panelenkénti elektronikus szabályozással éri el a lehető legnagyobb kinyerhető villamos teljesítményt. A különböző, aktív energiahatékonyság-növelő megoldásokhoz képest a napelemes rendszer bekerülési költsége nem a legolcsóbb választás, azonban univerzitása végett, befektetés szempontjából mégis az egyik legjövedelmezőbb. A megtermelt energia felhasználható a villamosenergia igény kielégítésére, meleg víz előállítására, a fűtési rendszer hatékonyságának növelésére. Sőt, akár az elektromos autó által felhasznált „villamos üzemanyagot” is előállíthatjuk a saját ingatlanunkon.

A napelemmel való energiatermelés egyik legjobban ismert hazai szakértője az enHome. Az enHome munkatársai a tervezéstől a kivitelezésig teljes körű ügyintézést, valamint kulcsrakész megoldásokat kínálnak az ügyfelek számára. Az enHome számára kiemelten fontos a minőség és a hosszú távú garancia biztosítása. Szinte bármilyen típusú tetőre felszerelik az általuk kínált napelemes rendszereket. Érdemes hozzájuk fordulni segítségért!

Kapcsolódó cikkek

3 tipp a veteményeskert kialakításához

3 tipp a veteményeskert kialakításához

Így lehet magaságyast létrehozni.

MyWoody Shop – mutatjuk, hogyan teheted műanyagmentessé a konyhád

MyWoody Shop – mutatjuk, hogyan teheted műanyagmentessé a konyhád

A MyWoody Shopban minden olyan terméket megtalálunk, ami lehetővé teszi, hogy műanyagmentessé varázsoljuk a konyhánkat.