Napelem – enHome

Ma már nem meglepő, ha egyes lakóházak tetején olyan energiahatékonyság növelő szerelvényeket látunk, mint a napkollektor vagy a napelem.
Napelem - a jelen és a jövő!

Ma már nem meglepő, ha egyes lakóházak tetején olyan energiahatékonyság növelő szerelvényeket látunk, mint a napkollektor vagy a napelem. Az egyre gyakoribb jelenség okai az elérhető árú technológiában, az erősödő energiatudatosságban, valamint a megtérülésben keresendőek. A két technológia közötti különbség az, hogy a napkollektor a napsugárzást hőenergiává alakítja át nagy hatékonysággal, míg a napelem villamos energiát állít elő.

A napelemnek több fajtáját ismerjük, melyeket gyártástechnológiájuk szerint különböztetünk meg. A kereskedelmi forgalomban léteznek monokrisály-, polikristály-, illetve vékonyfilm technológiával készített panelek. A megfelelő típus kiválasztását a felhasználási igény, és a telepítés helyének adottságai határozzák meg.

A napelemes rendszerek telepítését számos előny indokolja. Elsősorban általában a saját villamosenergia-fogyasztás fedezése és villamosenergia számla csökkentése a cél. Kevesen gondolnak arra, hogy a napelempanelek a tetőt is védik a környezeti behatásoktól, sőt nyári időszakban nem éri direkt napsugárzás a napelem által elfoglalt tetőfelületet, mely önmagában is kedvezőbb klímát biztosít az ingatlanokban. Nem elhanyagolható előny az ökológia lábnyom csökkentése sem. Egy átlagos magyarországi háztartás mintegy 800 kg CO2 kibocsájtással csökkenti a természet terhelését, amennyiben alternatív módon állítja elő a saját villamosenergia-fogyasztását. Tehát a háztetőkön látható napelemes rendszerek nem csupán a költségcsökkentést reprezentálják, hanem a környezettudatos gondolkodást is.

Joggal merül fel a kérdés, mitől függ az, hogy mennyi villamos energiát állít elő a napelemes rendszer? Szaknyelven szólva mekkora a rendszer hatásfoka? A napelemmel előállított villamosenergia-mennyiséget alapvetően öt tényező befolyásolja: a napsütötte órák száma, a napsugárzás intenzitása, a napelem tájolása, a fény beesési szöge, valamint a külső hőmérséklet. Magától értetődik, hogy annál több energiát tudunk előállítani, minél többet süt a nap. Azonban nem mindegy, hogy hogyan helyezzük el a napelemeket a tetőnkön. Horizontális-, illetve vertikális síkban is törekednünk kell az optimális elhelyezésre. Magyarországon legideálisabb a déli-, délnyugati tájolás, valamint a 45 fokos függőleges dőlésszög. Természetesen elsősorban a tetőnk kialakítása fogja befolyásolni a telepítési lehetőségeket. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy a külső hőmérséklet növekedésével a hatásfok csökken. Tehát a közhiedelemmel ellentétben, bár nyáron süt legtöbbet a nap, de a magas környezeti- és panelhőmérséklet miatt a hatásfok akár harmadára is csökkenhet. Termelés szempontjából a legelőnyösebbek a kevéssé meleg, ámde napsütötte időszakok. Ebből a szempontból általában a tavaszi és őszi időszakban termelnek leghatékonyabban a napelemes rendszerek.

Természetesen a napsütötte órák számát és a külső hőmérsékletet nem tudjuk szabályozni, de mégis növelhetjük a rendszerünk hatásfokát egyéb megoldásokkal. Háztartási méretekben a teljesítménynövelés legegyszerűbb módja a panelenkénti inverteres rendszer alkalmazása, mely panelenkénti elektronikus szabályozással éri el a lehető legnagyobb kinyerhető villamos teljesítményt. A különböző, aktív energiahatékonyság-növelő megoldásokhoz képest a napelemes rendszer bekerülési költsége nem a legolcsóbb választás, azonban univerzitása végett, befektetés szempontjából mégis az egyik legjövedelmezőbb. A megtermelt energia felhasználható a villamosenergia igény kielégítésére, meleg víz előállítására, a fűtési rendszer hatékonyságának növelésére. Sőt, akár az elektromos autó által felhasznált „villamos üzemanyagot” is előállíthatjuk a saját ingatlanunkon.

A napelemmel való energiatermelés egyik legjobban ismert hazai szakértője az enHome. Az enHome munkatársai a tervezéstől a kivitelezésig teljes körű ügyintézést, valamint kulcsrakész megoldásokat kínálnak az ügyfelek számára. Az enHome számára kiemelten fontos a minőség és a hosszú távú garancia biztosítása. Szinte bármilyen típusú tetőre felszerelik az általuk kínált napelemes rendszereket. Érdemes hozzájuk fordulni segítségért!

Kapcsolódó cikkek

Milyen növények passzolnak igazán a hálószobánkba?

Milyen növények passzolnak igazán a hálószobánkba?

Nem csak szépek, a levegőt is tisztán tarthatják

Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Érdekel, milyen az alternatív energia aránya ezekben az években? Hány háztartásban van napelem? Online árajánlat kérés előtt állsz? Kattints, hogy többet tudj!