Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Magyarországon az elmúlt években megsokszorozódott a háztartási napelemes rendszerek, úgynevezett kiserőművek száma. A növekedésnek számos oka van, melyeknek csak egyike a környezettudatosság. Cikkünkben áttekintjük az előnyöket és a körülbelüli arányokat.
Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Napelemek jelenlegi aránya

2020 végén közel 90.000 háztartásban termelték így az áramot. 2021-ben pedig 30-80%-al magasabb volt minden negyedévben az új telepítések száma, mint a korábbi években. Ezzel a tempóval hamarosan elérhetjük a 200.000-t.

Bár a növekedés gyors, az összkép kevésbé kedvező. 2020-ban országos szinten csupán 37%-ban termeltük megújuló módon az energiát. Ebből csak 14 %-ot tett ki a napenergia.

Előnyök

Látható, hogy még bőven van lehetőség a fejlődésre az alternatív energia vonatkozásában. A lakosság számára is rengeteg előnyt tartogat a szóban forgó berendezések telepítése. Lássuk, melyek ezek:

· csendes és környezetbarát

· költséghatékony

· biztonságos (üzemeltetését nem befolyásolják a piaci árak)

· akár 25 évig is működhet egy rendszer

Természetesen a beruházás hátrányokkal is bír. Legtöbben a viszonylag a magas beszerelési árat és hosszú megtérülési időt említik. Emellett viszont számolni kell azzal is, hogy helyigényes, időjárásfüggő, ráadásul az elemek előállítása szennyezi a környezetet. Hosszú távon és bolygónk jövőjét is figyelembe véve viszont mégis sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok.

Mi a helyzet a szaldó elszámolással?

A 2021-es nagy lakossági fellendülés egy másik oka a lakásfelújítási támogatás, s egyben a szaldó elszámolás jövőbeli megszűnése volt. Aki ugyanis 2021. június végéig szerződött, még a kedvezőbb szaldó elszámolásba esett. Az ezután történő szerződéskötés viszont már a bruttó elszámolásba sorolja a fogyasztót, amennyiben szeretné igénybe venni az állami támogatást. Az új számítás lényege, hogy a fogyasztó magasabb áron veheti a szolgáltatótól a szükséges plusz energiát, mint amennyiért a szolgáltató átveszi tőle feleslegét.

Valójában még az új konstrukcióval is számos előnye van a megújuló forrásnak, ezért érdemes mielőbb belevágni a telepítésbe. A legtöbb cégnél lehetséges online árajánlat kérés napelemre, így könnyedén összehasonlíthatjuk a jelenlegi árakat és választékot.

Összefoglalva: Ma hazánkban egyre több háztartás használ napelemet, számos előnye és környezetbarát tulajdonságai miatt. Bár az energia elszámolása megváltozott, továbbra is érdemes ilyen korszerűsítésbe fektetni.

Kapcsolódó cikkek

Napelem - a naperőművek előnyei

Napelem - a naperőművek előnyei

Bár az otthoni naperőmű építése jelentős befektetés a családi életben, az átlagos várható hozam most 7 és 10 év között lehet, és a rendszer legalább 25-30 évig is működhet.

Milyen növények passzolnak igazán a hálószobánkba?

Milyen növények passzolnak igazán a hálószobánkba?

Nem csak szépek, a levegőt is tisztán tarthatják

Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Érdekel, milyen az alternatív energia aránya ezekben az években? Hány háztartásban van napelem? Online árajánlat kérés előtt állsz? Kattints, hogy többet tudj!