Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Magyarországon az elmúlt években megsokszorozódott a háztartási napelemes rendszerek, úgynevezett kiserőművek száma. A növekedésnek számos oka van, melyeknek csak egyike a környezettudatosság. Cikkünkben áttekintjük az előnyöket és a körülbelüli arányokat.
Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Napelemek jelenlegi aránya

2020 végén közel 90.000 háztartásban termelték így az áramot. 2021-ben pedig 30-80%-al magasabb volt minden negyedévben az új telepítések száma, mint a korábbi években. Ezzel a tempóval hamarosan elérhetjük a 200.000-t.

Bár a növekedés gyors, az összkép kevésbé kedvező. 2020-ban országos szinten csupán 37%-ban termeltük megújuló módon az energiát. Ebből csak 14 %-ot tett ki a napenergia.

Előnyök

Látható, hogy még bőven van lehetőség a fejlődésre az alternatív energia vonatkozásában. A lakosság számára is rengeteg előnyt tartogat a szóban forgó berendezések telepítése. Lássuk, melyek ezek:

· csendes és környezetbarát

· költséghatékony

· biztonságos (üzemeltetését nem befolyásolják a piaci árak)

· akár 25 évig is működhet egy rendszer

Természetesen a beruházás hátrányokkal is bír. Legtöbben a viszonylag a magas beszerelési árat és hosszú megtérülési időt említik. Emellett viszont számolni kell azzal is, hogy helyigényes, időjárásfüggő, ráadásul az elemek előállítása szennyezi a környezetet. Hosszú távon és bolygónk jövőjét is figyelembe véve viszont mégis sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok.

Mi a helyzet a szaldó elszámolással?

A 2021-es nagy lakossági fellendülés egy másik oka a lakásfelújítási támogatás, s egyben a szaldó elszámolás jövőbeli megszűnése volt. Aki ugyanis 2021. június végéig szerződött, még a kedvezőbb szaldó elszámolásba esett. Az ezután történő szerződéskötés viszont már a bruttó elszámolásba sorolja a fogyasztót, amennyiben szeretné igénybe venni az állami támogatást. Az új számítás lényege, hogy a fogyasztó magasabb áron veheti a szolgáltatótól a szükséges plusz energiát, mint amennyiért a szolgáltató átveszi tőle feleslegét.

Valójában még az új konstrukcióval is számos előnye van a megújuló forrásnak, ezért érdemes mielőbb belevágni a telepítésbe. A legtöbb cégnél lehetséges online árajánlat kérés napelemre, így könnyedén összehasonlíthatjuk a jelenlegi árakat és választékot.

Összefoglalva: Ma hazánkban egyre több háztartás használ napelemet, számos előnye és környezetbarát tulajdonságai miatt. Bár az energia elszámolása megváltozott, továbbra is érdemes ilyen korszerűsítésbe fektetni.

Kapcsolódó cikkek

Napelem - a naperőművek előnyei

Napelem - a naperőművek előnyei

Bár az otthoni naperőmű építése jelentős befektetés a családi életben, az átlagos várható hozam most 7 és 10 év között lehet, és a rendszer legalább 25-30 évig is működhet.

3 tipp a veteményeskert kialakításához

3 tipp a veteményeskert kialakításához

Így lehet magaságyast létrehozni.

Konyhakerti teendők áprilisban

Konyhakerti teendők áprilisban

A konyhakert áprilisban is bőven ad tennivalót. Mutatjuk, melyek a legfontosabb feladatok a kertben!