Miben különböznek a nagykonyhai gépek, mint az otthoniak?

Sokan tudják, bizony konyha és konyha között is nagy különbségek lehetnek. Ez hatványozottan igaz lehet a nagykonyhák és az otthoni konyhák tekintetében. Éppen ezért az alábbiakból az is kiderülhet, hogy miben különböznek a nagykonyhai gépek, mint az otthoniak és melyik milyen célra lehet ideális.
Miben különböznek a nagykonyhai gépek, mint az otthoniak?

Mit tekinthetünk nagykonyhainak és mit otthoni gépnek?

A konyhai gépeket témakörét nem meglepő módon több szemszögből is megközelíthetjük. Alapjában véve azonban ezen a téren megkülönböztethetünk konyhai eszközöket, otthoni konyhai gépeket a nagykonyhai kisgépeket és a nagykonyhai berendezéseket. A nagykonyhai mint kifejezés persze egy tág fogalom, ami nem kifejezetten a konyha méretére, hanem sokkal inkább annak termelési kapacitására is vonatkozik.

Konyhai eszközök

A konyhai eszközök kategória a legkisebb termékeket takarja. Ilyenek például a kések, evőeszközök, reszelők, vágólapok, vagy épp az olyan praktikus, de ritkábban használt eszközök, mint a fokhagymanyomó, krumpli pucoló stb. Emellett még ide sorolhatjuk a tálaló eszközöket is, mint a mély és lapos tányérok, süteményes tányérok, poharak. Ezek az otthoni konyhákban és az ipari konyhákban is megtalálhatók.

Otthoni konyhai gépek

A következő kategóriába a kifejezetten konyhai gépeket sorolhatjuk, melyek jellemzően csak otthon találhatók meg. Ilyen tipikus eszközök lehetnek a mini aprító gép egy-egy hagymafej, vagy sárgarépa felaprításához. Ezek alapvetően olykor hasznosak lehetnek, de jellemzően inkább a spájzban porosodnak majd.

Nagykonyhai kisgépek

A nagykonyhai kisgépek azok a gépek, amelyek nagy része már minden háztartásban megtalálható. Ezek bár nem számítanak alap felszereltségnek, mégis sokan használják őket, hogy könnyebb legyen a konyhai munka. Ebbe a kategóriába sorolhatók többek között az asztali habverők, a kávéfőzők, darálók, turmixgépek, mikrohullámú sütők.

Nagykonyhai konyhai gépek

Nagykonyhai konyhai gépnek tekinthetjük a sütő-főző berendezéseket, a pára és gőzelszívókat, a mosogatókat, mosogató gépeket, melegen tartókat, tárolókat, munkaasztalokat. Ez már tipikusan az a kategória, amit nem biztos, hogy otthon is megtalálunk, de egy nagykonyhában már alapfelszereltségnek tekinthető. Amit pedig megtalálunk otthon is, azok teljesítménye mégis elmarad az ipari változatokhoz képest.

Különbségek otthoni és nagykonyhai gépek között

Az otthoni és a nagykonyhai gépek között megállapíthatjuk tehát, hogy ugyanazokat a gépeket használjuk egy egyszerű otthoni konyhában is, a nagy konyhai gépek azonban sokkal nagyobb teljesítményt tudnak produkálni, illetve sokkal nagyobb mennyiséget képesek előállítani.

Nem véletlen, hogy a konyhai gépek általában megkapják az ipari jelzőt is. Egy otthoni sütő esetében annak hőmérséklete maximálisan 200-250 fok lehet. Ezzel szemben egy pizzakemence képes ennek a dupláját is produkálni. Ebből is látszik, hogy egy nagykonyhai gép elsősorban nagyobb kapacitással rendelkezik, például több és nagyobb főzőlappal, de nagyobb teljesítményt is képes nyújtani, illetve egyszerre több minden elkészíthető benne.

Összegezve

A kifejezetten nagykonyhai gépek tehát minőségben, teljesítményben és kapacitásban is kenterbe verik az otthoni felhasználásra szánt berendezéseket. Ezért nem meglepő módon ezek ára is jóval magasabb, mint a lakossági felhasználásra szánt berendezések. Emiatt mindenképp érdemes alaposan megfontolni a választásunkat hiszen a sütőberendezések, vagy épp a nagyüzemi szeletelőgép választék is igen széles, még nagykonyhai berkeken belül is.

Kapcsolódó cikkek

A célok világosak - nem sötét a világ (Vámosújfalu, látássérültek foglalkoztatása, Búzavirág Alapítvány)

A célok világosak - nem sötét a világ (Vámosújfalu, látássérültek foglalkoztatása, Búzavirág Alapítvány)

A napokban, egy barátomnál láttam meg, egy fűzfavesszőből készült kerítés elemet. Így kellett megtudnom, hogy Vámosújfaluban működik, több mint húsz esztendeje, Mo. első olyan intézménye, ahol látássérült fiatalok indulhatnak el az önálló élet felé.

Ilyen akciós újság gyűjtőoldalak vannak - Akciósújság.hu, Akcióleső, Kimbino, Újságomat, Kaufino, Akciós-Újság.hu

Ilyen akciós újság gyűjtőoldalak vannak

A spórolás még sosem volt ennyire egyszerű.